Direcția Fiscală, mutare de 1,4 milioane de euro. Sediul nou va fi la mall
Mutarea Direcției Fiscale în zona Iulius va costa bugetul local în jur de 1,4 milioane de euro. Consilierii locali au aprobat, în ultimul plen, aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea clădirii cu etaj primite donație din partea investitorului de la Iulius Town.

În luna iunie a anului trecut, consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind „acordarea unui drept de administrare către Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara, a construcției P+1E cu nr. cadastral 415402-C2, înscrisă în CF nr.415402, str. Demetriade nr. 1”. Este vorba despre o clădire situată deasupra pasajului subteran din Iulius Town, în care se va muta Direcția Fiscală.
„Una dintre condiții a fost un corp de clădire pe care proprietarul să-l doneze, pentru că știți că acum stăm în chirie la DFMT. Clădirea a fost adusă în starea cuvenită, este înscrisă în CF. Vrem să o dăm în administrarea DFMT, pentru a putea demara amenajarea interioară, compartimentarea. Vom avea un sediu frumos și funcțional”, spunea, la acea vreme, fostul primar Nicolae Robu.
În ultimul plen al CL, pe ordinea zi a apărut un proiect de hotărâre „privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul «construcții pentru instituții publice – construire clădire în regim de înălțime P + 1E. Amplasare firmă pe fațadă conform PUZ aprobat prin HCL 293 / 2015”.
Proiectantul, chemat să dea explicații
Potrivit referatului bazat de un proiect întocmit de Prodao Ing SRL, devizul general este estimat la o valoare de 7,22 milioane de lei, cu TVA. Este vorba despre o clădire cu suprafața la sol de 649 mp, respectiv o suprafață construită desfășurată de 1.296 mp.
„Este vorba despre noua clădire de la Direcția Fiscală, de la Iulius Mall. Aici se va muta toată și eliberăm clădirea lângă primărie. Vom avea o clădire nouă la Iulius Mall, care ne-a fost donată la roșu și acum trebuie să facem amenajări”, a explicat, în plen, primarul Dominic Fritz.
„Am constatat că avem o clădire la roșu și, cu toate acestea, ne costă cam 1.000 euro / mp de acum încolo. Istoria ne arată că toate clădirile publice construite în Timișoara în ultimii 30 de ani nu sunt neapărat de cea mai bună calitate. Mediul privat a reușit să construiască la calitate mai bună,. Am solicitat, dacă se poate, să participe proiectantul, să ne explice cum s-a ajuns la această valoare”, a intervenit și consilierul local USR Răzvan Negrișanu, care este de meserie arhitect.
Despre suprafețe vitrate și instalații de curent
„Această clădire, fiind în ton cu toate clădirile din Iulius Mall, suprafețele vitrate sunt perfect etanșe și partea de acces prin cele două uși e singura parte mobilă. Ca urmare, partea de ventilare / climatizare este preponderent mai puternic prezentă decât într-o clădire obișnuită. Mai mult, în caz de întrerupere a curentului, e prevăzută o funcționare a instalațiilor de încălzire / răcire în afară de cele specifice pentru curenții slabi pentru partea de date”, a spus reprezentantul proiectantului.
Potrivit acestuia, sunt și alte elemente specifice, care au dus la aceste estimări de costuri. „Avem și partea de instalații de curenți slabi, specifică unui domeniu în care bazele de date sunt foarte importante. Sunt 150 de posturi de lucru, toate cu sisteme de internet, telefonie specific activității. Sunt doar o parte din lucrurile care au dus la aceste costuri care aparent par mai mari. Suntem undeva la 800 euro / metru pătrat. Partea de utilități are, de asemenea, o valoare importantă, pentru că singura varianta acceptată este alimentarea cu apă din parcare, iar partea de canalizare se face prin pompare (…) Asta presupune costuri suplimentare față de cele uzuale”, a continuat explicația.
Explicațiile – care au inclus și detalii despre numărul de grupuri sanitare și compartimentarea cu pereți cortină din aluminiu, cu sticlă – au fost îndeajuns de convingătoare. Consilierii locali au votat, în cele din urmă, fără probleme, proiectul. Amenajarea este estimată la peste 1.000 euro / mp.
Când se va și face lucrarea propriu-zisă nu se știe încă.