16 ianuarie 2021

Dezbatere despre impozite. Fritz e de acord cu unele reduceri, dar nu se va întâmpla în 2021

Timișoara

Timișorenii vor impozite mai mici, însă acest lucru nu se poate în 2021. E și pandemie, dar administrațiile locale nu pot suporta costurile acesteia reflectate în economie. Primăria trebuie să-și reducă bugetul de funcționare, în favoarea celui de dezvoltare.

Participare destul de însemnată la dezbaterea publică pe tema proiectului legat de taxele și impozitele locale pentru anul viitor. Propunerea executivului local nu vizează majorări de impozite, ci doar indexări cu rata inflației, dar și dispariția unor taxe, tocmai în ideea reducerii birocrației. Vor fi acordate scutiri de 50% celor care au clădiri nerezidențiale și au fost afectați de pandemie. E vorba mai ales despre domeniul Horeca și trebuie îndeplinite unele condiții.

Cei care au vorbit la dezbaterea organizată, joi după-amiază, pe Zoom și transmisă pe Facebook au propus, în principiu reducerea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, dar și facilități pentru proprietarii care-și reabilitează imobilele. Oamenii au adus în discuție diferențele la impozitele plătite de persoanele fizice și cele plătite de persoanele juridice pentru clădirile nerezidențiale.

„Cred că intenția inițială a fost să nu încarce persoanele fizice. Știu că ponderea persoanelor fizice este destul de mică. Marea majoritate sunt într-adevăr persoane juridice, dar sunt de acord că diferența ar putea să aibă niște efecte adverse și trebuie reanalizat (…) Este nevoie și de niște analize de impact financiar”, a explicat primarul.

„Sunt niște angajamente luate, contracte în derulare”

Una dintre idei a fost introducerea unei așa-numite taxe de lux, care să se aplice pentru spațiile nefolosite, aflate în număr foarte mare în Timișoara. Acestea ar putea fi puse de proprietari la dispoziția comunității, cu precădere pentru activități din domeniul educației sau al culturii. Fostul consilier local Flavius Boncea a cerut atenție asupra modului în care se aplică, la Timișoara, scutirea de impozit pentru cei care și-au renovat din banii proprii clădirile în care locuiesc.

Primarul Dominic Fritz spune că și-ar dori unele modificări în ceea ce privește impozitele, dar ele nu vor putea fi făcute acum. „Am dat aceste scutiri pentru cei afectați de pandemie. Mă aștept ca în 2021 guvernul sa înnoiască hotărârea de guvern, ca să putem da scutiri pentru domeniile afectate și vom da în continuare scutiri. Nu pot de la un an altul să reduc cheltuielile PMT cu 60 de milioane de lei (…) Bugetul e construit pe termen lung. Sunt niște angajamente luate, contracte în derulare, o structură de angajați pe care nu o pot schimba de la o zi la alta (…) Dacă nu eram în pandemie și nu era nevoie de aceste scutiri, aș fi încercat deja de anul asta să ne mișcăm în direcția altor orașe”, a explicat acesta.

„Nu am promis niciodată scăderea de taxe și impozite”

Consilierii locali PSD vor cere și ei reduceri de impozite, cel puțin în cazul celor modificate acum doi ani. „Exact acest tip de impozit (pe clădiri nerezidențiale – n.r.) propunem să îl lăsăm pentru anul viitor, fiind un an greu, la 1,3%, să nu-l mai majorăm cu 50%. Am motivat că noi dăm tot timpul exemple de bune practici guvernamentale locale Oradea și Cluj. Acolo este 1,1%, dar am zis că, pentru a nu fi acuzați de populism și a prejudicia bugetul de anul viitor, să revenim la 1,3”, a spus Radu Țoancă. Dominic Fritz i-a răspuns că, în acest caz, ar trebui să pregătească și o propunere de tăiere a cheltuielilor.

„Bugetul de funcționare e mult prea mare față de bugetul de investiții, dar nu este ceva ce pot schimba pe moment (…) Eu nu am promis niciodată scăderea de taxe și impozite (…) Impozitul e exact cum a fost în ultimii ani, nu este o mărire de 50% față de anul trecut. Cota pentru Timișoara este aceeași de anul trecut și de acum doi ani (…) O administrație locală nu poate contracara impactul negativ economic. Administrația locală nu poate să suporte costurile acestei pandemii și să echilibreze pierderile pe care le au agenții economice”, a mai afirmat primarul Timișoarei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: