Despre Timișoara modernă, în Bastionul Theresia. O nouă expoziție a Muzeului Banatului

bastionul theresia

Cum arătau angajații Primăriei Timișoara în 1885? Puteți vedea într-o inedită expoziție care va fi deschisă în Bastionul Theresia. Muzeul Național al Banatului expune în premieră obiecte achiziționate în ultimii doi ani.

Expoziția „Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate” se deschide miercuri, 18 decembrie, la ora 12, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Vorbim despre o incursiune în istoria Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul exponatelor din colecțiile Secției de Istorie și ale Compartimentului de Arte Vizuale. Pe lângă obiectele expuse în premieră, expoziția conține și piese care au stat în depozite când s-au închis expozițiile permanente din Castelul Huniade.

Obiectele datează din perioada sfârșitul secolului al XVIII-lea și primele decenii ale secolului XX. Ele au fost achiziționate sau donate muzeului în ultimii doi ani. Expoziția din Bastionul Theresia spune povestea societății și culturii timișorene, de la momentul emiterii Diplomei de oraș liber regesc în anul 1781, până în anii interbelici. Printre obiectele de tezaur național pe care le veți putea vedea în expoziție se numără velocipedul tipul penny-farthing patentat în anul 1883, procesul-verbal al adunării de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (25 iulie 1872) sau un album dedicat primarului Telbisz Károly cuprinzând fotografiile funcționarilor Primăriei Timișoara (1885).

Expoziția poate fi vizitată până în 29 februarie 2020. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit, iar pentru adulți biletul de intrare este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.

About Post Author