24 octombrie 2020

De-ale alegerilor, în Timiș. Tata candidat, fiica numără cine votează

timiș

Încurcate sunt căile alegerilor locale. Din birourile electorale nu pot face parte rude ale candidaților, dar restricția nu e valabilă și în cazul operatorilor de calculator. În Timiș, fiica unui candidat „lucrează” într-o secția din comuna în care acesta mai vrea un mandat.

Pe listele electorale permanente din Timiș sunt înscriși 627.793 alegători, din care, în Timișoara, 274.632 alegători. Secțiile de votare se deschid la ora 7 și se închid la ora 21, când preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului secţiei de vot. Cei care, la ora 21, sunt în secţia de votare pot să voteze.

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator aactul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. Pentru că suntem în pandemie, tot alegătorul va fi instruit să-și așeze singur actul de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale să fie preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot. „Dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură, după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe baza de alcool sau va schimba mănuşile”, scrie în ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Afacerilor Interne.

Nu e ilegal, iar morala nu are loc în politică

Operatorul de calculator este unul dintre cele mai importante personaje din secția de votare. El știe practic cine și când votează. Desemnarea operatorilor se face prin tragere la sorți, iar listele cu numele acestora și secțiile la care sunt repartizați sunt publice. În Timiș sunt 601 secții de votare, iar în Timișoara, 212. Nu este, deci, ușor să stai să studiezi nume cu nume. Și totuși, dacă o faci, ai putea avea unele surprize.

S-a întâmplat, de exemplu, în Darova, unde, ca norocul, la una din cele trei secții de votare, operator de calculator este fiica unui candidat la consiliul local. Nu e nimic ilegal în asta, pentru că Legea 115 / 2015 spune doar că, și cităm, „candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”. Nimic, deci, despre operatorii de calculator. Dar aceștia sunt cei care știu în orice moment cine a votat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: