Curățenie cu mașini electrice, nu cu mături. Deocamdată doar în teste, mai vedem la anul

curățenie

sursa foto: Facebook / Primăria Timișoara

Dacă tot a semnat, în această săptămână, contractul de consultanță pentru studii de oportunitate și caiete de sarcini pentru curățenia stradală, respectiv deszăpezire, Primăria Timișoara testează și utilaje mai de secol XXI. Contractul de salubrizare expiră în primăvara lui 2023.

În iulie, PMT a lansat procedura pentru găsirea unei firme care să facă studii de oportunitate și caiete de sarcini pentru viitoarele contracte de curățenie stradală, respectiv deszăpezire. Studiul trebuie să arate cea mai bună soluție pentru administrația locală: gestiune directă sau delegată. Vor trebui făcute, de asemenea, estimări ale viitoarelor bugete de salubrizare pentru durate ale contractului de 4, 5, 8 și 10 ani. Suma maximă oferită era de aproape 158.000 de lei, cu TVA.

Au fost primite două oferte: de la Transilvania Outsources, din Cluj, și Pro Logystil Garancy, din Arad, în asociere cu Liviu Foghiș Întreprindere Individuală. Firma arădeană s-a adresat Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor, dar acțiunea i-a fost respinsă. În 23 noiembrie, PMT a semnat contractul cu Transilvania Outsources, la un preț de 56.525 lei, cu TVA, adică o treime din cât era maximul estimat. Clujenii trebuie să livreze „marfa” în 45 de zile.

S-a stat patru luni fără contract de curățenie în 2018 / 2019

Între timp, primăria anunță că se pregătește pentru un nou contract de salubrizare. „Odată cu închiderea contractului actual în anul 2023, ne pregătim pentru a asigura un grad de salubrizare stradală și în spațiile publice de calitate ridicată, cu frecvență și predictibilitate. Cu această ocazie, reprezentanții Primăriei Timișoara au participat la o prezentare de probă a unei soluții de măturat mecanizat în centru. Vehiculele prezentate sunt 100% electrice și au mai multe funcțiuni, inclusiv stropit mecanizat și aspirat pentru zonele unde nu ajung periile”, anunță PMT.

Potrivit aceleiași surse, „2023 va fi primul an în care administrația locală va avea datele despre întreaga suprafață și geometrie stradală a orașului. Aceste date, primite și în format digital, sunt esențiale pentru a cheltui eficient banii publici pentru serviciul de salubrizare și pentru a avea rute exacte și predictibile”.

sursa foto: Facebook / Primăria Timișoara

În septembrie, PMT a semnat contractul cu firma care va măsura străzile. Gauss SRL va primi pentru asta 150.000 de lei și avea la dispoziție 45 de zile. În ceea ce privește salubrizarea, actualul contract cu Brantner este din februarie 2019. El este valabil patru ani, la o valoare de 86,61 milioane de lei, cu TVA, și încă se folosesc mături de nuiele.

Primăria va trebui să se grăbească cu achiziția, ca să nu se repete povestea de acum patru ani. În perioada noiembrie 2018 – februarie 2019, PMT nu a avut contract de curățenie stradală cu nicio firmă. Precedentul contract expirase, iar la licitația organizată pentru găsirea unui noi firme nu s-a prezentat nimeni. Retim, vechiul operator, a fost obligat să presteze încă 90 de zile după expirarea contractului, dar de la 1 noiembrie 2018 s-a retras total.

About Post Author