Cultura Cucuteni, expoziție-eveniment la Muzeul Național de Artă Timișoara

cucuteni

Cea mai prestigioasă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei va putea fi admirată, din această săptămână, la Timișoara. Peste 200 de exponate aparținând Culturii Cucuteni vor fi găzduite, până la toamnă, în Palatul Baroc.

Muzeul Național de Artă Timișoara va găzdui, timp de aproap cinci luni, expoziția temporară „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”. Aceasta va fi vernisată joi, 18 mai, la ora 19, în Sala Barocă, cuvântul de deschidere aparținându-i lui Mircea Dumitru, vicepreședintea al Academiei Române.

Expoziția este, de fapt, rezultatul unei colaborări între MNArT, Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română – Filiala Timișoara și Universitatea Politehnică. Veți putea admira, în Palatul Baroc, capodopere ale artei decorative și figurative aparținând Culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult, cu o vechime de până la 7.000 de ani.

Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriu al României și totodată cea mai spectaculoasă din întreaga Europă, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei. Primele vestigii au fost descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cultura Cucuteni impresionează prin ceramica sa pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – principalul motiv decorativ fiind spirala Sunt peste 200 de exponate, printre care și „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor” și „Sfânta Familie”.

Expoziția rămâne la Timișoara până la 1 octombrie.

About Post Author