Culiță Chiș și-a asumat cele două catarge din fața Catedralei. Își va asuma și eventuala amendă?

Primăria Timișoara ar putea fi amendată pentru catargele amplasate în fața Catedralei Mitropolitane. Direcția Județeană pentru Cultură s-a autosesizat în acest caz și va cere la PMT documentele care au stat la baza întregii lucrări.
În fața Catedralei Mitropolitane au „răsărit”, de două zile, două catarge. Sunt amplasate în stânga și-n dreapta lăcașului de cult și, potrivit declarațiilor primarului Nicolae Robu, au fost exclusiv ideea șefului Direcției de Drumuri, Culiță Chiș. „A fost inițiativa domnului director general Culiță Chiș. A spus că vrea să-mi facă o surpriză. A făcut asta fără să discutăm înainte”, susținea edilul.
Robu nu știe dacă amplasarea acestora s-a făcut conform legii. De ce? Pentru că șeful Direcției de Drumuri este cel care și-a asumat întreaga procedură. „Nu știu să vă spun ce avize a luat, pentru că este o lucrare pe care Culiță Chiș și-a asumat-o. Evident, el spune că are tot ce îi cere legea. Eu nu intervin la fiecare lucru tehnic care se întâmplă oraș, se pun conducte, tot felul de lucruri la care nu intervin. El (Culiță Chiș – n.r.) are o anumită autonomie. Sigur că trebuie să respecte legea”, a declarat, vineri, primarul Timișoarei.
Un catarg e pentru… drapelul Timișoarei
Dacă sunteți curioși de ce nu era de ajuns un catarg, iată și explicația. „Ca idee, a arbora drapelul național și a face catarge nu e rău. Sunt două catarge în fața Catedralei Mitropolitane pentru că, spune Culiță Chiș, el așa a gândit, unul pentru drapelul național și unul pentru drapelul orașului”, afirmă Nicolae Robu. Edilul n-a putut preciza exact care este drapelul Timișoarei, spunând că este acela care se știe deja.
Lucrurile nu sunt însă atât de simple. Direcția Județeană pentru Cultură s-a autosesizat în acest caz și, săptămâna viitoare, va cere de la PMT mai multe documente. „Vom solicita proiectul de amplasare pentru cele două catarge. Ce urmează depinde de răspunsul pe care îl vom primi. Dacă lucrurile nu sunt în regulă, ar putea urma și o amendă”, spune Sorin Predescu, directorul DJC. În zonă ar putea exista și probleme din punct de vedere arheologic, pentru că acolo se află situl Palanca Mică. Or, pentru ca stâlpii să fie fixați cum trebuie, ca să nu prezinte pericol raportat la înălțimea lor, e nevoie de săpături destul de adânci.
Rămâne de văzut, în cazul în care PMT va fi amendată, dacă șeful Direcției de Drumuri își va asuma și eventuala sancțiune. Așa cum și-a asumat și lucrarea în sine.