CT pulmonar, în doar șase secunde, la Spitalul „Victor Babeș”

imagistică medicală

foto: Arhivă

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a fost dotat cu un nou computer tomograf. Acesta funcționează momentan într-un container special în curtea unității sanitare.

La Spitalul „Victor Babeș” a fost pus în funcțiune un al doilea computer tomograf. Aparatul de ultimă generație vine în completarea dotărilor deja existente în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al unității sanitare. Noul CT are 128 de detectori care contribuie la scurtarea timpului de investigare, dar și o rezoluție ridicată a imaginilor obținute în urma scanării.

„Dincolo de obiectivul pe care ni l-am stabilit, acela de a dezvolta și moderniza Laboratorul de Imagistică și de a-l transforma într-un centru de excelență, pandemia ne-a arătat necesitatea dotării cu încă un CT. Numărul scanărilor a crescut în acea perioadă exponențial. Am fost nevoiți să facem zeci de evaluări zilnic la pacienții cu leziuni pulmonare. Scanarea bolnavilor cu COVID-19 ne oferea informațiile necesare «încadrării în boală», adică puteam spune cât de mare era afectarea pulmonară. La un moment dat, am avut și o situație de criză, când, din cauza utilizării intensive, la capacitate maximă, aparatul a cedat și, timp de câteva zile, până când am reușit să schimbăm piesă defectă, evaluările imagistice au fost transferate spitalelor suport”, spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

Noul computer tomograf premite scanarea tuturor zonelor corpului, oferind și posibilitatea de evaluare a patologiei vasculare pulmonare și periferice. O examinare pulmonară este gata în șase secunde.

About Post Author