Computerul tomograf de la Babeș, de 10 ori mai solicitat. E în licitație cumpărarea încă unui aparat

Spitalul „Victor Babeș”

foto: Arhivă

Computerul tomograf cumpărat în 2018, pentru Spitalul „Victor Babeș”, a „lucrat” la foc continuu în ultimul an. În contextul pandemiei, au fost făcute de 10 ori mai multe investigații imagistice. E în licitație achiziționarea unui al doilea computer tomograf.

Investigațiile imagistice realizate cu ajutorul Computerului Tomograf (CT) reprezintă una dintre metodele de evaluare a gradului de infecție cu SARS CoV 2. Rezultatul scanărilor CT, coroborat cu rezultatul analizelor de sânge, arată dacă pacientul se îndreaptă spre o evoluție moderată sau severă a bolii. Practic, în cazul acestor pacienți investigația imagistică evidențiaza leziunile pulmonare de tip COVID-19.

În ultimele trei luni ale anului trecut, la Spitalul „Victor Babeș” au fost făcute peste 4.000 de investigații cu ajutorul computerului tomograf pacienților infectați cu noul coronavirus. Mai mult de 70% dintre acestea au fost efectuate pentru pacienți care s-au prezentat la triajul epidemiologic. În perioada similară a anului 2019, înainte de pandemie, au fost făcute aproximativ 400 de tomografii.

La tomograf se lucrează 12 ore / zi

Creșterea este imensă, iar la CT se lucrează 12 ore pe zi, din care 10 exclusiv pentru pacienții cu Covid. „Numărul pacienților investigați a crescut de la lună la lună. Ultimele trei luni din 2020 au însemnat un aflux foarte mare de pacienți și un volum de muncă imens. Nu puțini sunt pacienții cei care dezvoltă pneumonii și au un grad ridicat de afectare pulmonară” , spune dr. Diana Manolescu, directorul medical al spitalului.

Actualul computer tomograf a fost dat în folosință în 2018 și nu are, în acest moment, back-up. Dacă se strică, lucrurile pot deveni complicate. „Mai avem nevoie de un computer tomograf în spital. Există pericolul ca, din cauza utilizării intensive, aparatul să nu mai facă față. Dacă intervine o defecțiune, durează câteva zile până când ar putea să vină o echipa de depanare. Achiziția încă unui CT ar preîntâmpina o situație ce poate deveni gravă”, mai spune dr. Manolescu.

În SEAP a fost publicat, în această săptămână, anunțul de licitație pentu cumpărarea unui nou computer tomograf destinat Spitalului „Victor Babeș”. Ofertele sunt așteptate până în 25 ianuarie, iar prețul maxim oferit este de 5,76 milioane de lei, fără TVA. Pot fi cumpărate chiar două aparate, care trebuie livrate în 24 de luni.

About Post Author