25 septembrie 2020

Cristian Măcelaru și Herbie Hancock, la Jazz TM! Ediție de Grammy, în 2020 / FOTO

jazz tm

Ediția cu numărul 8 a Jazz TM este una foarte specială. Primii artiști anunțați sunt unul și unul. Printre ei, legendarul Herbie Hancock și proaspătul câștigător de Grammy, Cristian Măcelaru.

JazzTM, ediția cu numărul 8, are loc în perioada 3-5 iulie. Va fi, anunță Primăria Timișoara, o serie de „concerte memorabile susținute de legende ale genului și artiști ce schimbă direcția și duc jazzul înapoi în cluburile frecventate de tineri”.

Primii artiști anunțați sunt Herbie Hancock, GoGo Penguin, Ezra Collective, Ashley Henry, Bokanté, Alfa Mist, Nubya Garcia și Theon Cross. Lor li se alătură Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis & The National Symphony Orchestra of Romania conducted by Cristian Măcelaru.

Herbie Hancock este o adevărată legendă a muzicii. A depășit limitările și genurile, menținându-și stilul inconfundabil. Hancock are o carieră de peste cinci decenii și nu mai puțin de 14 premii Grammy. După cum spunea Miles Davis în autobiografia sa, „Herbie a fost următorul pas după Bud Powell și Thelonious Monk și încă nu am auzit pe nimeni care să îl întreacă”.

Wynton Marsalis, manager și director artistic la Jazz at Lincoln Center, a înregistrat peste 70 de albume de muzică clasică și jazz și are nouă Grammy-uri. Este singurul artist care a câștigat premiul Grammy atât pentru muzică jazz, cât și pentru muzică clasică în același an. Cristian Măcelaru, născut la Timișoara, este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. De luna trecută, este și el deținător de Grammy, alături de violonista Nicola Benedetti.

Jazz at Lincoln Center Orchestra înseamnă 15 dintre cei mai buni soliști de jazz și cântăreți de ansamblu, o orchestră versatilă, care prezintă evenimente educaționale în toată lumea. Orchestra Națională Simfonică a României a fost fondată de foști membri ai Orchestrei Române de Tineret, care au depășit vârsta acceptată de 28 de ani. Din 2015, a susținut concerte la Sofia, Linz, Salzburg, Paris, Lyon, Rouen, Geneva și Lille.

Jazz at Lincoln Center Orchestra împreună cu Wynton Marsalis și Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru vor interpreta mult aclamata lucrare originală a lui Wynton Marsalis, „The Jungle”.

GoGo Penguin este un trio experimental de jazz format la Manchester, de pianistul Chris Illingworth, basistul Nick Blacka și bateristul Rob Turner. Îmbină jazz-ul, electronica și muzica clasică cu virtuozitate și inventivitate care cu greu poate lăsa pe cineva indiferent.

Ezra Collective, format de Femi Koleoso (tobe), fratele său, TJ Koleoso (bas), Joe Armon-Jones (clape), Dylan Jones (trompetă) și James Mollison (saxofon), s-a făcut cunoscut pe scena underground de jazz din Londra, folosind elemente de jazz, afrobeat, hip-hop, grime și R&B.

Ashley Henry, un pianist incredibil de talentat și extrem de flexibil, este capabil să se deplaseze între diferite lumi, păstrându-și totuși rădăcinile devotate în jazz. Albumul său, „Beautiful Vinyl Hunter”, este o căutare continuă a identității, a spiritului care este în noi toți, dar care câteodată se dovedește a fi greu de găsit.

Bokanté înseamnă așa: dublu laureatul Grammy, liderul Snarky Puppy, Michael League, Chris McQueen și Bob Lanzetti (membri Snarky Puppy), legendarul percuționist Jamey Haddad (Paul Simon, Sting), virtuosul chitarist Roosevelt Collier (Lee Boys, Karl Denson), percuționiștii André Ferrari (Väsen) și Keita Ogawa (Banda Magda, Yo-Yo Ma)

Alfa Mist și-a început cariera muzicală ca producător de muzică grime și hip-hop, lucru care se simte și în compozițiile sale de jazz de azi. Pianist autodidact, Alfa Mist a fost atras de muzica jazz și world music, sunetul său îmbinând o armonie jazz melancolică cu hip-hop alternativ și soul.

Nubya Garcia este una dintre puținele instrumentiste de alămuri din fruntea jazz-ului contemporan. Cele mai recente premii ale sale sunt „Jazz FM Breakthrough Act of the Year”și „The Sky Arts Breakthrough Act of the Year”în 2018, iar în 2019, „Jazz FM UK Jazz Act of the Year”.

Theon Cross vine din Londra și este un compozitor care a ales tuba ca instrument de expresie, combinând free jazz cu dub, soca, hip-hop, grime și altesunete din diaspora afro-caraibeană.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: