Concert cu ansamblul de lemne al Filarmonicii Banatul, dirijat de Cristian Spătaru

Cristian Spătaru

Încă o premieră la Filarmonica Banatul, la început de an. Un tânăr de 29 de ani, primul moldovean acceptat să-și facă studiile de compoziție la Viena va dirija un concert cameral la Timișoara. Și nu unul obișnuit, ci unul al… ansamblului de lemne al filarmonicii.

Cristian Spătaru este primul cetățean moldovean acceptat să-și facă studiile de compoziție la Viena. Născut în 1993, la Chișinău, a început să studieze muzica la 8 ani, când a luat primele lecții de pian și teorie muzicală și a cântat în cor. A urmat studiile Magister Artium în Compoziție la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, unde a fost îndrumat de Michael Jarrell. În 2016 și-a început studiile Magister Artium în Dirijat cu Mark Stringer, la aceeași universitate .

A compus aproape 100 de lucrări de diverse tipuri care au fost interpretate la Joseph-Haydn-Saal MDW Vienna, Alte Schmiede Vienna, Kursalon Vienna, Laxemburger Schloss Upper Austria, Alte Rathaus Vienna, Arnold Schönberg Center Vienna și chiar Musikverein.

Concertul de la Timișoara are loc joi, 13 ianuarie, de la ora 19, și va fi susținut de ansamblul de lemne al Filarmonicii Banatul, sub bagheta dirijorului Cristian Spătaru. În program vor fi următoarele lucrări: W. A. Mozart – Serenada nr. 12 în do minor pentru suflători, K. 388; Richard Strauss – Serenada pentru lemne op. 7; Antonín L. Dvořák – Serenada pentru orchestra de suflători, Op. 44.