ConCentrica: lectura, ca triumf asupra vremurilor. Sau când medicii citesc poezie / FOTO

concentrica

S-a citit… în cerc, din nou, în Piața Libertății. De această dată, invitații speciali ai ConCentrica au fost medicii timișoreni care, în ultimele luni, au dus cea mai grea luptă, cea împotriva coronavirusului.

Ediția a șasea a ConCentrica, lectura în cerc devenită deja marcă înregistrată a Bibliotecii Județene Timiș, a fost una specială. Pe o căldură venită brusc, după săptămâni întregi de ploi, în Piața Libertății s-a citit, timp de aproape un ceas, din Traian Dorgoșan, cel care, dacă acest titlu s-ar fi decernat vreodată, ar fi fost încoronat regele boemei timișorene. Poetul s-a stins în vara lui 2017, la Gătaia, cu trei săptămâni înainte de a împlini 82 de ani.

„Întuneric sunt şi faclă,/apă vie şi venin,/ geamăn mie şi străin/ îmi sunt stea şi îmi sunt raclă”
Traian Dorgoșan, Cellalt geamăn

Scaunele au fost așezate la distanță, spațiul a fost delimitat cu bandă, iar „lectorilor” li s-a măsurat temperatura. Masca a fost și el un accesoriu care n-a lipsit. Invitații speciali au fost medicii, care au schimbat stetoscopul cu… volumul de poezii. Au citit, pe rând, Voichița Lăzureanu, Virgil Musta și Dorel Săndesc.

Despre obișnuința de a citi

„Aceia care au această obișnuință de a citi și care au bibliotecă acasă, în timpul pandemiei nu s-au simțit atât de izolați. Au fost ei cu lumea cărții. Mă bucur că am avut soare, că e frumos… Astfel de manifestări ar trebui să se mai repete, sunt necesare. Cultura și educația stau la baza unei societăți puternice”, a spus dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.

„Pot să spun că sunt bolnav de mult timp de o boală contagioasă, sunt bolnav de poezie (…) E o boală foarte interesantă (…) are simptome ciudate, diferite de la pacient la pacient, dar are ceva comun care ne face să ne recunoaștem imediat. E una din plăcerile de care nu am niciodată parte atât cât aș dori. În paralel cu plăcerea asta am o profesie pe care o iubesc și pe ea foarte mult (…) Salut această acțiune pe care o consider una de resuscitare”, a declarat, la rândul lui, dr. Dorel Săndesc.

Directorul BJT, Tudor Crețu, spune că, acum, ConCentrica este, practic, un triumf asupra vremurilor. „Oamenii trebuie să redevină ei înșiși, viața asta trebuie să reintre într-un moment în normal (…) Este într-un fel și un triumf asupra vremurilor. Am citit dintr-una dintre legendele poeziei timișorene, Traian Dorgoșan, care avea și acest titlu de rege al boemei”, explică acesta.

About Post Author