Comitetul Director al TM2021 redevine funcțional. Ce ar trebui să facă asociația în viitor

TM2021

sursa foto: Constantin Duma

Asociația TM2021 are, în sfârșit, după foarte multe luni, un consiliu director funcțional. Patru locuri vacante au fost ocupate miercuri seară, în urma unei adunări generale a acționarilor. Primarul Dominic Fritz a explicat care ar putea fi domeniile de care s-ar putea ocupa această structură.

Prima adunare generală a acționarilor de la Asociația TM2021 din ultimele aproximativ opt luni s-a ținut miercuri seară. Au rămas pe dinafară două puncte de pe ordinea de zi, pentru că altfel ședința s-ar fi prelungit prea mult, însă s-a rezolvat o problemă importantă. După multă vreme, a fost completat cu patru membri Consiliul Director al TM2021. Acestea revin, conform statutului, câte unui reprezentant al mediului economic, unui reprezentant al sectorului cultural independent, unui expert internațional și unei personalități publice.

Deși cândva se propusese ca apelurile pentru ocuparea acestor posturi să fie făcute din vreme, iar candidații să poată depune CV-uri, astfel încât votul să fie făcut în cunoștință de cauză, anunțurile au fost făcute punctual, în timpul ședinței.

Pentru reprezentant al mediului economic au fost propuși Ștefan Vădineanu și Adrian Bădescu, pentru expert internațional – José Miguel Viñals și scriitorul Ioan T. Morar și pentru personalitate internațională – Aura Twarowska (continuare mandat) și Silviu Oravitzan. Locul cel mai disputat a fost cel pentru reprezentant al sectorului cultural independent. Aici, propunerile au fost jurnalista Lia Lucia Epure, propusă de Victor Neumann, Codrin Emandi, fondatorul Festivalului de Muzică Veche, și actorul Ovidiu Mihăiță, de la Teatrul Auăleu, a cărui nominalizare a venit din partea operatorilor culturali independenți.

Primăria nu a avut drept de vot

A fost interesantă și nominalizarea consilierului local PNL Simion Moșiu, ca reprezentant al mediului de afaceri. Apartenența sa politică face însă, conform statutului asociației, imposibilă o astfel de numire. Consiliul Județean Timiș, prin vocea administratrorului public Marian Constantin Vasile, care i-a ținut locul lui Alin Nica, a anunțat că îi susține pe Lia Lucia Epure, Adrian Bădescu și Aura Twarowska. Bădescu și Twarowska au fost, de altfel, propuși chiar de Epure.

S-a trecut la vot și este important de menționat că Primăria Timișoara nu a votat, deși Dominic Fritz este președintele Consiliului Director. Municipalitatea nu și-a plătit însă decât jumătate din cotizația pe anul trecut, și asta oricum cu mare întârziere. În aceste condiții, PMT nu are drept de vot. „Primăria a achitat jumătate din cotizația de anul trecut, 500.000 lei, tocmai pentru că anul trecut asociația de fapt era blocată, aveam semne foarte mari în privința cheltuirii de bani publici și am oprit la un moment dat plata tranșelor. Sper ca acum, cu un nou consiliu director, să ne reîntoarcem la normalitate”, explică Dominic Fritz.

Cine a fost votat

S-a trecut la vot, iar rezultatele au fost strânse:

Reprezentant al mediului economic

Ștefan Vădineanu – 27 voturi
Adrian Bădescu – 26 voturi

Personalitate publică

Aura Twarowska – 27 voturi
Silviu Oravitzan – 25 voturi

Expert internațional

José Miguel Viñals – 31
Ioan T. Morar – 21

În ceea ce privește reprezentantul sectorului cultural independent, a fost nevoie de un al doilea vot. La prima tură, Ovidiu Mihăiță a adunat 12 voturi, Lia Lucia Epure – 24 și Codrin Emandi – 17. Rezultatele finale au fost Codrin Emandi – 27 voturi și Lia Lucia Epure – 21. Este a doua oară în ultimii ani când jurnalista încearcă să obțină prin vot acest post în board și a doua oară când nu reușește.

Consiliul Director al TM2021 are următoarea componență: Dominic Fritz (președinte), Ada Lupu Hausvater, Alin Nica, Claudiu Ilaș, Ștefan Vădineanu, Aura Twarowska, José Miguel Viñals și Codrin Emandi.

De ce ar trebui să se ocupe TM2021

Au fost amânate pentru viitoarea AGA, care va fi convocată în următoarele săptămâni, discuțiile legate de modificare OUG 42 și cele referitoare la rolul pe care și-l va asuma Asociația TM2021 în proiectul de capitală culturală.

„Cel mai important punct de pe ordinea de zi a fost votarea boardului, care de ani de zile a fost ba blocat, ba incomplet, ba contestat în instanță. Cu zece luni înainte să înceapă capitala culturală este timp să ocupăm aceste locuri. Nu ajută neapărat faptul că asociația este marcată inclusiv ca reputație publică de tot felul de certuri (…) Au fost mai mulți candidați pentru fiecare post și asta înseamnă că oamenii au înțeles că asociația are un rol de jucat”, spune primarul Dominic Fritz.

Potrivit acestuia, este exclus odată pentru totdeauna ca asociația să se mai ocupe efectiv de programul capitalei culturale. Sunt însă unele lucruri pe care aceasta le poate face. „Banii pentru programul cultural nu vor curge prin intermediul asociației. În schimb, ea are un rol important de jucat când e vorba de temele transversale ale bidbookului. Mă refer în primul rând la voluntariat, o să fie nevoie de un mare program de voluntariat, care poate fi gestionat de asociație. Eu cred că asociația trebuie să se ocupe de partea de sponsorizări. M-aș aștepta să atragem în următoarele luni niște sume mari din partea unor firme mari, ca parteneri. În al treilea rând, cred că asociația trebuie să se ocupe de promovarea capitalei, de brand, de promovarea programului cultural. Probabil că împreună cu o agenție profesională asociația trebuie să se asigure că nu doar toată România, ci și toată Europa va ști de Timișoara la anul”, sună explicația edilului șef.

About Post Author