Comisarul pentru TM2023 n-are loc la Ministerul Culturii. Demeter Andras se ocupă temporar de problemă

Ministerul Culturii n-are loc în organigramă pentru mult discutatul post de comisar pentru Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023. Primarul Dominic Fritz n-a apucat să nominalizeze un subsecretar de stat, așa cum anunța, iar în funcție a fost numit un liberal. De TM2023 se va ocupa temporar Demeter Andras.

TM2023

Socoteala de acasă (adică din Primăria Timișoara) nu se potrivește cu cea din târg (adică de la Ministerul Culturii). În luna ianuarie, primarul Dominic Fritz anunța că un subsecretar de stat sprijinit de USR, propus chiar de el, va superviza, de la Ministerul Culturii, cum merg pregătirile pentru TM2023. „Urmează să numim un subsecretar de stat pentru capitala culturală și înțelegerea în guvern este că această nominalizare va veni din partea USRPLUS. Voi propune pe cineva în curând”, declara edilul.

Între timp, Fritz a făcut Covid și n-a mai mers atunci la București, să discute subiectul subsecretarului de stat. „Am avut mai multe discuții în legătură cu noul subsecretar de stat și nimeni nu e mai nerăbdător ca mine să putem face o întâlnire pe această temă”, afirma primarul, în februarie.

S-a vorbit, dar fără folos

Suntem în aprilie și nici vorbă de subsecretar de stat la Ministerul Culturii, care să supervizeze programul TM2023. Discuții și pregătiri au fost, și chiar foarte recent, dar de concretizat nu s-a concretizat absolut nimic.

De ce? E simplu: în acest moment nu există niciun post de subsecretar de stat liber în Ministerul Culturii! Instituția are doi subsecretari de stat: Irina Sanda Marin Cajal, care ocupă această funcție de mai mult timp, și Costel-Cristian Lazăr, numit în urmă cu mai puțin de o lună. Absolvent de Istorie și membru PNL, Lazăr era, la momentul numirii, directorul Centrului Cultural Toplița.

Ministrul Culturii are și trei secretari de stat: liberalul Liviu Brătescu, aflat în funcție din 2019, Iulia Popovici, susținută de USR și numită în luna februarie, și Demeter Andras, instalat în martie și sprijinit de UDMR.

Nu e loc în organigramă pentru TM2023

Acum, primarul Dominic Fritz spune, cam cu jumătate de gură, că nu prea se poate ca proiectul de Capitală Culturală să aibă om dedicat la Ministerul Culturii. Unul dintre cei aflați deja în funcții va prelua, la categoria „printre altele”, și acest subiect.

„Din păcate, am aflat că există o problemă la nivel de organigramă care trebuie rezolvată pentru acest post de subsecretar de stat, comisar. Am discutat cu ministrul Bogdan Gheorghiu ca, până când va fi rezolvată această problemă și creat acest post, să numească un secretar de stat care să aibă ca atribuții Capitala Culturală. Din câte știu eu, secretarul de stat Demeter Andras a fost rugat să preia aceste atribuții, până când va fi numit un comisar pentru Capitală Culturală”, afirmă edilul șef.

Demeter Andras a fost directorul Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara în perioada 1993 – 2005. El a părăsit funcția pentru a merge în Ministerul Culturii, unde a fost directorul general al Departamentului „Creație contemporană, diversitate culturală”. De atunci a fost, printre altele, președinte-director general al Societății Române de Radiodifuziune și, ulterior, coordonator cu atribuții de director al Casei de Producție a TVR. Numirea de acum de la Ministerul Culturii vine după ce lui Demeter i-a expirat perioada în care nu putea ocupa funcții publice, din cauza unui proces pierdut cu ANI.