Demeter Andras, secretar de stat la Ministerul Culturii. După ce i-a expirat interdicția

Premierul Florin Cîțu l-a numit pe Demeter Andras secretar de stat în Ministerul Culturii. Demeter a avut, prin sentință a ICCJ, interdicție de a ocupa o funcție publică timp de trei ani. Aceasta a expirat în noiembrie 2020.

demeter andras

Propus în funcție de UDMR, Demeter Andras a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție prin sentință definitivă, pentru încălcarea legii conflictului de interese, spune g4media.ro. Timp de trei ani, el nu a putut ocupa nicio funcție publică. Interdicția a expirat în urmă cu trei luni. În ciuda sentinței instanței supreme, Demeter a fost, în paralel, membru în Consiliu de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și coordonator cu atribuții de director al Casei de Producție a TVR.

ANI l-a acuzat pe Demeter Andras că, în septembrie 2011, când era director general al SRR, a semnat un ordin prin care s-a numit singur coordonator într-un proiect POSDRU cu fonduri europene. Asta i-a adus un venit brut în valoare de 190.000 de lei. Potrivit ANI, Demeter a emis un act administrativ în exercitarea funcției publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, încălcând astfel legea conflictului de interese.

Întrebat de ce nu respectă o decizie definitivă a ICCJ, Demeter a răspuns: „Nu iau în calcul, pentru că în continuare susțin că nu este și nu a fost un proces corect. Parlamentul face, parlamentul desface (…) Ca și convingere personală, nu vreau să recurg la acest gest individual, pentru că nu recunosc corectitudinea tratamentului în cadrul procesului”

Fost director al Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Demeter a fost pus sub urmărire penală și într-un dosar de devalizare a bugetului SRR. Nu este clar dacă acest dosar s-a finalizat cu trimiterea în judecată sau a fost închis. (sursa foto: www.magnanews.ro)