Colterm trebuie să cumpere certificate anti-poluare de 45 de milioane de lei. Cum vrea să facă

colterm

foto: Arhivă

Colterm iese din nou la cumpărături de certificate de emisii gaze cu efect de seră. În ultimii trei ani a plătit peste 60 de milioane de lei pentru acestea și trebuie să dea încă 45 de milioane. De vină este poluarea pe care produce. Dacă nu se conformează, trebuie să plătească penalități imense.

Potrivit unei hotărâri de guvern din 2006, Colterm trebuie să plătească bani grei pentru poluarea pe care o produce și este obligată să cumpere anual certificate aferente emisiilor de CO2 verificate. Dacă nu se conformează, societatea de termoficare e pasibilă de amenzi consistente. Este vorba de aproximativ 100 euro/certificat nedepus.

În 2018, Colterm a cumpărat, de la Termoficare SA Oradea, certificate EUA de 16 milioane de lei. În 2019, aceeași companie a încasat, de la Timișoara, 27,2 milioane de lei. Anul trecut, consilierii locali au aprobat un grafic de plăți aferente contractului de achiziție certificate de gaze cu efect de seră încheiat cu o firmă din București. În primăvara lui 2020, Colterm avea un deficit de 170.000 certificate EUA. TDR Energy SRL a fost singura firmă interesată de un contract cu societatea de termoficare timișoreană. Au fost cinci rate egale a câte 3,96 milioane de lei, adică, în total, 19,7 milioane de lei. Primăria a garantat aceste rate și a fost de acord cu „preluarea datoriei Colterm SA referitoare la achiziția certificatelor de gaze cu efect de seră (EUA), în cazul neachitării la termenele stabilite a sumelor datorate.

Două variante pentru Colterm

În 2021, Colterm trebuie să cumpere, până la 15 aprilie, peste 270.000 de certificate EUA. În acest condiții, societatea a publicat, în SEAP, un anunț de cerere de ofertă pentru această achiziție. Au fost puse la dispoziția celor interesați două variante de contract.

Una prevede achiziția a 270.463 de certificate de emisii gaze cu efect de seră – EUA, cu plata în rate. Acestea trebuie transferate în contul achizitorului până în 15 aprilie. A doua posibilitate este „accesarea unui credit bancar în valoare de 45 milioane de lei pentru achiziționarea certificatelor menționate anterior”. Pot participa la procedura de accesare a unui credit bancar bănci comerciale / de investiții și instituții financiare naționale sau internaționale, în nume propriu sau prin sucursalele sau filialele lor.

Practic, Colterm va avea de plătit oricum rate: fie către un operator care tranzacționează certificate EUA, fie către o instituție bancară. Data limită de depunere a ofertelor a expirat, iar compania de termoficare a primit patru oferte în total, pentru ambele categorii. Urmează să fie aleasă varianta cea mai avantajoasă din punct de vedere financiar pentru o societate care este deja într-o situație dificilă.

About Post Author