Colterm scapă temporar de executarea silită pentru certificatele anti-poluare. Cu insolvența nu e așa simplu
Curtea de Apel Timișoara a admis acțiunea Colterm, care contestă amenda primită de la Administrația Fondului pentru Mediu. Executarea silită va fi suspendată până la decizia instanței de fond. AFM poate depune recurs. Între timp, ANAF poate cere oricând insolvența.

„Astăzi, Colterm S.A. a făcut un pas important în demersul de constestare a amenzii primite pentru neachiziționarea numărului total de certificate cu efect de seră. Instanțele timișorene au admis cererea de suspendare a executării deciziei de impunere, Colterm nemaifiind în situația de a fi executată silit până la o sentința a instanței de fond”, a postast, pe Facebook, compania de termoficare. Comunicatul este semnat de directorul Petre Nenu, care mai spune și că s-a dovedit cât de eficientă este „munca în echipă, dintre juriștii societății și avocații firmei angajate de Primăria Municipiului Timișoara pentru a apăra interesele Colterm”.
Colterm a contestat, în luna iunie, amenda de aproape 107 de milioane de lei, impusă de Administrația Fondului pentru Mediu, cu trei zile înainte de termenul limită până la care se poate face plata. „Ca urmare a deciziei de impunere nr. 3/14/05.2021, prin care s-a stabilit în sarcina Companiei Locale de Termoficare Colterm SA obligația fiscală în valoare de 106,8 milioane de lei, pentru nerestituirea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, am formulat o contestație la Administrația Fondului pentru Mediu. Acțiunea are ca obiect anularea deciziei menționate pentru motive de nelegalitate și nevaliditate a actului administrativ”, anunța compania.
Simultan, Colterm a cerut „suspendarea executării deciziei de impunere, pentru a evita poprirea conturilor societății”. Această din urmă acțiune a fost admisă acum de instanță. Celălalt proces încă nu a început propriu-zis, așa că până la o decizie finală pe acea speță va mai trece destul timp.
Refuz al AGA din pix
Dacă executarea silită e pusă în așteptare pentru o vreme, nu același lucru se poate spune despre insolvență. Vă reamintim, Colterm ar fi vrut să beneficieze de prevederile OG 6 / 2019, care permite, în condiții bine stabilite, eșalonarea datoriilor către ANAF. Compania trebuia să plătească o anumită sumă, dar și să prezinte un plan de restructurare. Ultimul termen era 30 iunie 2021, însă AGA de la Colterm nu a mai fost convocată pentru a aproba acel plan de restructurare votat deja în decembrie 2020, dar care avea nevoie de unele modificări de formă, nu de fond.
Consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) susține că a dezlegat „misterul” neconvocării unei ședințe AGA care să aibă ca obiect adoptarea acestui plan de restructurare adus la zi. Pe o adresă către primarul Dominic Fritz, viceprimarul Ruben Lațcău și directorul economic al PMT, Steliana Stanciu, directorul Colterm, Petre Nanu, notează, de mână, că „nu se organizează AGA, pentru CA am făcut eu un raport”. Adresa are ca temă exact „neasigurarea și neaprobarea planului de restructurare a obligațiilor bugetare” ale Colterm.
Insolvența, rău asumat?
Cei trei sunt rugați să comunice deciziile legate de planul de restructurare și depunerea cererii de restructurare a obligațiilor bugetare restante. Roxana Iliescu spune că aceasta dovedește cum „blochează directorul general documente menite să ajungă pe masa consilierilor locali, în AGA și decide, abuziv / nelegal, să nu fie convocată AGA (…) prostia membrilor Consiliului de Administrație și servilismul lor față de cei care i-au pus în funcții”, respectiv „complicitatea dintre Directorul General și Președintele CA, menită să determine insolvența Colterm”.
„Conform art. 21 din OG6/2019, organul fiscal competent are obligația de a solicita deschiderea procedurii insolvenței, în condițiile L 85/2014 «în cazul în care debitorul nu depune solicitarea de restructurare în termenul prevăzut», respectiv în 30 iunie 2021”, mai notează consilierul local.
Ce se întâmplă mai departe cu societatea de termoficare nu e clar. PMT va semna un contract de consultanță cu Banca Mondială, pentru un plan de salvare, dar acesta nu poate fi gata mai devreme de anul viitor. Colterm are datorii de peste 400 milioane de lei în acest moment.