Claudiu Buciu reacționează: Ai dansat la chefurile partidului, sigur că aperi lăutarii

claudiu buciu

sursa foto: www.lugojeanul.ro

Primarul din Lugoj spune că, de fapt, a reorganizat activitatea culturală din subordinea sa. Claudiu Buciu a desființat, potrivit propriilor estimări, instituții al căror singur rol era organizarea de „chefuri cu lăutari” sau care funcționau complet ilegal. Buciu va contesta, dacă va fi cazul, excluderea sa din PNL.

„Constat cu stupoare că demersurile noastre au fost exploatate politic de cei care au folosit banii publici pentru a plăti lăutari la propriile chefuri de partid (…) Paleta politică deranjată are, din păcate pentru noi toți, toate culorile, dar are și aceeași lacună: ignoranța. De 30 de ani ne zbatem între politică și hoție, uitând de ceea ce trebuie făcut cu adevărat, dovada fiind situația în care am ajuns”, explică, filosofic, primarul Claudiu Buciu.

Acesta a fost luat la țintă atât de PNL, partid din care face parte, cât și de PSD. Totul s-a întâmplat după ce, la propunerea sa, Consiliul Local a votat pentru desființarea Casei de Cultură a Municipiului Lugoj, a Școlii Populare de Arte, a Galeriei de Arte și a Serviciului Public de Administrare a Cinematografului și a Bazelor de Agrement. Claudiu Buciu spune că, prin noua organigramă a primăriei, a fost înființată Direcția Comunicare, Cultură și Evenimente, care prevede 48 de posturi. „Instituțiile desființate au 16 angajați. O parte din angajați (în special personalul tehnic) a fost preluat în cadrul aparatului propriu al primăriei încă de anul trecut ori va fi preluat ca urmare a aprobării acestei noi organigrame”, susține edilul.

Buciu: Funcționau ilegal sau deloc

Claudiu Buciu explică și de ce a decis să desființeze instituțiile respective. Acuzele la adresa fostei administrații sunt grave.

„Casa de Cultură este instituția prin care fosta administrație a plătit lăutarii care au cântat la chefurile de partid. Camera de Conturi Timiș a constatat aceste fapte și a dispus restituirea sumelor (…) Vor fi preluați toți angajații Casei de Cultură, mai puțin personalul administrativ, care a făcut posibile situațiile arătate mai sus. Școala Populară de Arte funcționează ilegal de după Revoluție. Conform legislației în vigoare, se prevede posibilitatea funcționării unor astfel de instituții doar în subordinea consiliilor județene. Pe de altă parte, niciodată, această școală nu a deținut vreo autorizație de funcționare sau vreo acreditare din partea Ministerului Educației sau a altor instituții abilitate (…) Această instituție nu are nicio activitate relevantă de mai mult de cinci ani, neavând nici cadre didactice angajate. Galeria de Artă este închisă de 12 ani și are un singur angajat. În prezent este în curs de renovare, lucrările urmând să se finalizeze în august, lună în care va fi și redeschisă publicului. Sediul Galeriei va fi dat în administrare Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Lugoj”, spune primarul.

În ceea ce privește Serviciul Public de Administrare a Cinematografului și a Bazelor de Agrement, acesta are ca obiect de activitate doar cinematograful. „Spa-ul a fost inaugurat de două ori de fosta administrație, dar nu a fost deschis publicului niciodată… în schimb avea personal angajat. Ștrandul a funcționat un sezon și jumătate, după care problemele tehnice majore au făcut imposibilă redeschiderea (…) Toți angajații care deservesc în prezent cinematograful vor fi preluați de noua direcție din cadrul primăriei, cinematograful urmând să funcționeze în continuare”, continuă Buciu.

„Finanțările pentru evenimente culturale s-au dublat”

„Când știi că ai dansat la chefurile partidului pe muzica unor lăutari plătiți cu bună știință din bani publici, prin intermediul Casei de Cultură, cum poți veni să acuzi desființarea unei astfel de instituții? Desigur, îți aperi lăutarii, pentru că îți place și nu știi să trăiești decât într-un mod de care încă unii dintre noi mai vrem să ne scăpăm”, mai susține edilul șef.

Claudiu Buciu nu e surprins că PNL Timiș ar lua în considerare excluderea lui din partid. Relațiile sale foarte reci cu președintele Alin Nica sunt de notorietate. „Nu am contestat decizia PNL Timiș de a-mi retrage la un moment dat, pentru «delict de opinie» funcția de președinte al filialei Lugoj, însă voi contesta o decizie prin care mi s-ar retrage calitatea de membru simplu de partid”, continuă liberalul.

Primarul are și un mesaj pentru cei care se declară îngrijorați de soarta culturii în Lugoj: „În acest an, comunitatea noastră a avut onoarea să găzduiască un concert al Romanian Chamber Orchestra, iar tot începând cu acest an, o dată la două săptămâni, vor concerta în Lugoj Filarmonica Banatul și Opera Națională Română din Timișoara. Finanțările pentru evenimente culturale de calitate asigurate din bugetul local s-au dublat anul acesta. Însă toate acestea nu contează în analiza celor care au ales să apere incultura”.

About Post Author