Clădirea de pe Calea Torontalului ar putea fi demolată. Se va ști la vară

Soarta viitorului institut oncologic de la Timișoara se va decide în următoarele trei luni. Se va ști dacă imobilul de pe Calea Torontalului e sau nu potrivit pentru așa ceva. S-ar putea decide chiar demolarea lui.

Calea Torontalului

La finele lunii aprilie, DSP Timiș a semnat un contract cu Popp & Asociații – Project & Consulting – Square Bau – ABC Development Aviation – AC Rad Medical Consult & Service – Capabil, pentru studiul de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice, în cazul viitorului institut oncologic. În 6 mai a fost dat ordinul de începere a lucrării, care trebuie să fie gata în 90 de zile. Adică în luna august. Construirea efectivă a institutului oncologic din Calea Torontalului este propusă de CJ Timiș pentru PNRR. Proiectul ar avea șanse la finanțare, având în vedere incidența mare a cazurilor de cancer în vestul României.

Întrebată care ar fi sursa de finanțare pentru o astfel de investiție, dacă ea nu va fi aprobată în PNRR, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, spune că sunt soluții.

„Finanțarea sănătății, pe lângă bugetul de stat, beneficiază de două linii de alocare financiară. Planul Național de Redresare și Reziliență are această limitare de maturitate a proiectelor. Toate proiectele, pe lângă faptul că vor trebui să răspundă unor priorități, vor trebui să fie și complet funcționale până în august 2026. Pe lângă alocarea financiară din PNRR, mai avem o alocare în Planul Operațional de Sănătate, a cărui primă formă a fost trimisă la Comisia Europeană. El va fi regândit, pentru că o parte din programe vor fi mutate pe PNRR”, a explicat Mihăilă, la Timișoara.

„Înțeleg frustrarea”

Povestea clădirii ridicate acum 30 de ani în Calea Torontalului este complicată. Ea ar fi trebuit să găzduiască un spital municipal modern pentru Timișoara, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. De câțiva ani se promite edificarea, acolo, a unui institut oncologic, însă nu s-a trecut niciodată de faza de vorbe.

„Înțeleg frustrarea asta. Și eu am avut-o când am frunzărit istoria acelui institut. Înțeleg și dificultatea autorităților, centrale mai ales, de a implementa mari proiecte de infrastructura medicală. Unul din planurile de reformă pe care l-am propus în PNRR este întărirea capacității administrative în a construi și derula proiecte de infrastructură medicală. S-ar putea să avem nevoie de ajutor, de expertiză externă și evident de o bună colaborare cu autoritățile locale, astfel încât proiectele să nu mai dureze 20 de ani, ci să se poată efectua într-un timp rezonabil”, spune acum Ioana Mihăilă.

Totul depinde acum de documentațiile care trebuie finalizate în luna august. „Vom vedea care este expertiza acestei clădiri. Prefer ca punctul meu de vedere să fie fundamentat pe cele ale experților. Prefer să așteptăm rezultatul expertizei, știu că este frustrant, de aceea am introdus un capitol în Planul Național de Redresare și Reziliență dedicat întăririi capacității administrative, astfel încât aceste lucruri să nu mai devină recurente”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, a fost mai concret. „Totul se face prin DSP. Ei fac studiul de fezabilitate, expertiza tehnică. Dacă se demolează (clădirea de pe Calea Torontalului – n.r.), dacă se folosește o parte din ea, dacă se construiește de la zero”, a conchis acesta.