Cinema Studio are constructor. Contractul, atribuit la o sumă mai mare decât cea anunțată

Al treilea cinematograf din Timișoara intră în șantier. Cinema Studio va trece printr-o transformare radicală și va deveni un adevărat hub cultural al orașului. Anunțată, în SEAP, la un preț maxim de 14,6 milioane, cu TVA, primăria transmite că licitația a fost atribuită pentru… 17 milioane!

cinema studio

În octombrie 2020, Primăria Timișoara scoatea la licitație lucrările de reabilitare pentru Cinema Studio. Primise donație, în vară, proiectul tehnic și autorizația de construire. La aproape jumătate de an de atunci, procedura a fost finalizată. Va lucra aici asocierea Audiotech Multimedia Group – Mist Lider Construct SRL. Primăria anunță că prețul la care s-a câștigat licitația este de 17 milioane de lei. Ciudat și puțin ilegal, totuși, câtă vreme în anunțul de licitație publicat în SEAP, prețul maxim era de 12,2 milioane de lei, fără TVA, Adică undeva la 14,6 milioane, cu TVA. Contractul nu este publicat pe site-ul PMT.

Cinema Studio va deveni primul cinematograf de artă al Timișoarei. Transformarea este posibilă grație unei colaborări între Primăria Timișoara, ca proprietar, Groupama Asigurări, ca finanțator al proiectului de arhitectură în valoare de aproximativ 150.000 euro, Institutul Francez din România și Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Timishort, care se vor implica și în managementul cinematografului.

„Lucrările vor începe cu bani de la bugetul local, dar sperăm că vom convinge Ministerul Culturii să finanțeze și acest obiectiv din suma alocată programului Capitală Europeană a Culturii”, spune primarul Dominic Fritz.

Studio, după Victoria și Dacia

Cinema Studio avea două săli de proiecție: una de 190 locuri și una de 64 locuri, care va putea fi folosită și pentru ateliere și dezbateri sau ca studio foto. Podul va funcționa în regim „Hub educațional”, cu spații de lucru pentru asociațiile de film, jurnalism, multimedia, fotografie, sound design, etc.. Pe terasă va fi un café-cinema, pentru maximum 80 de persoane. Aici vor putea fi organizate proiecții de film în aer liber, precum și lansări de carte, mini-concerte, stand-up comedy.

Primăria a preluat de peste trei ani, de la Radef, fostele cinematografe, pe care vrea să le transforme în centre socio-culturale. Au început lucrările, în cele din urmă, la Victoria, în Bălcescu, și la Dacia. Restul sunt în diverse faze ale realizării documentației tehnice. Cele două cinematografe aflate în lucru au bani prevăzuți prin Ordonanța 42, de la Ministerul Culturii. Urmează să fie cerute și deconturile. Cândva.