Cinci pentru Muzeul Satului. Peisagist, arhitect, fotograf, etnolog, designer

muzeul satului

Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde se pregătește să devină „un reper pentru zona de vest a țării”. Asta anunță vicepreședintele CJ Cristian Moș, care spune că a fost făcut și primul pas. S-a schimbat consiliul știintific al instituției. 

„Consiliul Științific al Muzeului Satului Bănățean, instituție subordonată CJ Timiș și care se află în acest mandat printre atribuțiile mele, are o nouă componență. Le sunt recunoscător celor care au ales să răspundă acestei provocări. Sunt convins că expertiza și competențele lor vor aduce plus valoare în această instituție care are mare nevoie de un suflu nou și de o direcție care să ne ajute s-o transformăm într-un reper pentru zona de vest a țării”, spune Cristian Moș. 

Consiliul este alcătuit acum din: Raluca Rusu, membru fondator al Asociației Peisagiștilor din România – AsoP, cu cercetări din sfera studiilor pentru patrimoniu și de peisagistică; Alina Negru, arhitect și cercetător la UVT, specializată în Arhitecturi din pământ în cadrul Catedrei UNESCO CRAterre-ENSAG; dr. Walther Konschitzky, scriitor de limba germană, editor, etnolog și fotograf; Ioan-Viorel Boldureanu, prozator, istoric literar, publicist, eseist, etnolog; Ovidiu Hrin, designer, a studiat arhitectura la UPT și a fost student la departamentul de design grafic al Facultății de Arte de la UVT .

Angajament degeaba la Muzeul Satului

Până acum, din această structură făceau parte Florin Drașovean, Ioan Hațegan, Ioan-Viorel Boldureanu, Vasile Rămneanțu și Cătălin Balaci. 

În dosarul de candidatură cu care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, CJ Timiș se angaja să reabiliteze complet Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde. Suma estimată: 3 milioane de euro. Termenul de finalizare era anul 2020. Inutil să mai spunem că lucrarea nici măcar nu a început. Tot ce s-a făcut a fost construirea unei copertine pe zona din fața vechii scene.