Cinci milioane de euro în plus de la PMT, pentru autobuzele electrice din Turcia

autobuz electric

foto: arhivă

Autobuzele electrice contractate de Ministerul Dezvoltării vor scoate mai mulți bani din bugetul local. Consilierii locali au aprobat suplimentarea consistentă a contractului, cauzată de războiul din Ucraina și scumpirea materialelor.

În urmă cu un an, Ministerul Dezvoltării finaliza procedura de achiziţie publică a 56 de autobuze electrice pentru Braşov şi Timişoara. Banii vin prin POR 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile. Autobuzele şi staţiile de încărcare vor fi fabricate de Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret AS. La Timişoara vor fi încheiate contracte pentru 44 autobuze electrice, 15 staţii de încărcare rapidă şi 44 de încărcare lentă. Suma totală care ar fi trebuit plătită, strict pentru contractul Timișoarei, era de 162,3 milioane de lei, adică 33 de milioane de euro.

Contractul a fost semnat de PMT în septembrie 2021.

Mai mulți bani, poate la toamnă vine primul autobuz

În ultimul plen al CL însă, consilierii locali au aprobat majorarea sumelor alocate proiectului. Este vorba despre 26 de milioane de lei, fără TVA, bani care pot fi utilizați doar pentru plata diferenţelor de preţ aferente ajustării preţului contractului de furnizare.

„Suplimentarea rezervei de implementare poate avea loc numai dacă au fost efectuate plăţi de minimum 75% din valoarea rezervei. Suplimentarea rezervei de implementare nu poate conduce la depăşirea pragurilor prevăzute de legislaţia în vigoare (…) Războiul din Ucraina a dus la creșteri majore ale prețurilor mărfurilor la nivel global, afectând inclusiv prețul materiilor prime precum: petrol, gaze naturale, consumul cu energia electrică și termică iar situația economică internațională determinată de lipsa componentelor electronice și electrice în și post SARS-CoV-2, a afectat puternic piața construcțiilor de mașini din întreaga lume”, se precizează în referatul proiectului.

Primul autobuz electric livrat de Karsan ar trebui să ajungă la Timișoara în această toamnă. Potrivit reprezentanților PMT, până în vara lui 2023 vor fi livrate toate cele 44.

About Post Author