Centru de 8 milioane de euro, în curte la „Victor Babeș”. A început șantierul / FOTO

Se lucrează de zor în curtea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Aici va fi construit un centru pentru recuperarea pacienților cu probleme respiratorii. Cu tot cu dotări, întreaga lucrare va costa 8 milioane de euro.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” a început șantierul pentru reabilitarea unui corp de clădire și construirea a încă două. Muncitorii asocierii Constructim SA – Zitico SRL lucrează intens de circa o săptămână și a fost turnată o parte din fundație. Corpul A va avea un regim de înălțime P+2. La parter va exista o sală de așteptare cu o recepție, o zonă destinată internării și externării pacienților și o zonă cu cabinete de investigații și tratament. Aici vor fi amenajate o sală de tratament pentru bronhologia intervențională și un cabinet pentru anumite proceduri toracice minim invazive. La etajul întâi vor fi amenajate saloane cu două paturi și grup sanitar propriu, iar la etajul al doilea, o sală de conferințe, o sală de curs și câteva grupuri sanitare.

Corpul B va avea doar parter, cu spații pentru tratament, o sală de mese, o zonă de odihnă, dar și birouri pentru medici și asistente. „Vrem să amenajăm o bază de tratament dedicată recuperării pacienților cu afecțiuni respiratorii. Vom avea, de asemenea, o sală de kinetoterapie, una de hidroterapie, o saună și o încăpere cu aerosoli”, explică dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș”.

„Cenușăreasa” se înnoiește

„Până acum, Spitalul «Victor Babeș» a fost considerat întotdeauna ca fiind «cenușăreasa» sistemului medical din Timișoara. În Corpul A vor fi relocate ambulatoriile de specialitate din Secția de Pnenumologie și vor fi amenajate amenajarea 13 saloane cu câte două paturi pentru pacienții incluși în programul de recuperare respiratorie”, mai spune dr. Oancea. Tot în corpul A va fi instalat și echipamentul de ecografie transbronșică destinat realizării de biopsii ganglionare, procedură ce înlocuiește intervenția chirurgicală la pacienții cu neoplazii pulmonare.

Valoarea totală a investiției este, de fapt, de 37,5 milioane de lei cu TVA, echivalentul a opt milioane de euro. Suma include și dotările. Șantierul este estimat să dureze 24 de luni, iar banii vin exclusiv de la bugetul local. Contractul de execuție a fost semnat în ultimele săptămâni ale administrației Robu.