Ceau, Cinema Italiano! – cinci capodopere, de văzut la Timișoara din mai până în iunie

ceau cinema italiano

Cinci capodopere ale cinematografiei italiene clasice, semnate Federico Fellini, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni şi Roberto Rossellini, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecţii speciale la Cinema Timiş.

Proiecțiile vor avea loc în perioada mai-iulie și sunt organizate de Festivalul Ceau, Cinema!, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură din Bucureşti. Filmele vor fi proiectate în versiuni restaurate 4K sau 2K şi fac parte dintr-o serie de evenimente de warm-up înaintea celei de-a 11-a ediţii a Ceau, Cinema!, programat între 17 şi 21 iulie. Proiecţiile se vor desfăşura sâmbăta, de la ora 17, la fiecare două săptămâni, şi vor avea parte de câte o introducere.

„Continuăm tradiţia de a ne reactiva publicul, în perioada premergătoare festivalului, cu o serie de proiecţii aparte, pe care ne bucurăm să le putem organiza în acest an la Cinema Timiş, cu sprijinul şi colaborarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti. Sunt cinci filme reper, pe care publicul din Timişoara va avea pentru prima dată şansa să le vadă pe marele ecran în versiuni restaurate după ultimele standarde”, spune directorul artistic al Ceau, Cinema!, criticul de film Ionuţ Mareş.

„Ceau, Cinema Italiano! este o călătorie cinematografică înapoi în timp pentru a sărbători epoca de aur a cinematografiei italiene: cinci filme lansate între 1950 și 1964, care au pus la încercare convențiile narative și vizuale ale vremii, cinci regizori care au lăsat o amprentă de neșters asupra istoriei cinematografiei mondiale”, afirmă Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din Bucureşti.

Ce filme vom putea vedea

Prima proiecție va fi în 11 mai, cu „Opt şi jumătate” (1963), al lui Federico Fellini. Marcello Mastroianni interpretează un regizor care, într-un moment de criză, se retrage într-o lume a amintirilor şi fanteziilor. Alături de el joacă Anouk Aimée şi Claudia Cardinale. „Opt şi jumătate” a câştigat două Premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

În 25 mai va fi „Umberto D.” (1952), o capodoperă a neorealismului italian, în regia lui Vittorio De Sica. Filmul redă drama unui bătrân şi a câinelui său, care se luptă pentru supravieţuire în viaţa grea din Roma de după război. „Umberto D.” a reprezentat Italia la Festivalul de la Cannes, iar scenaristul Cesare Zavattini a primit o nominalizare la Premiile Oscar.

„Mamma Roma” (1962), al doilea film al lui Pier Paolo Pasolini, urmăreşte o fostă prostituată care vrea să înceapă o viață nouă alături de fiul său adolescent, numai că umbrele trecutului nu-i dau pace. Anna Magnani a fost desemnată cea mai bună actriţă la Festivalul de la Veneţia pentru rolul său. „Mamma Roma” va fi văzut pe 8 iunie.

„Deşertul roşu” (1964), unul dintre marile filme ale lui Michelangelo Antonioni, va fi proictat în 22 iunie. Într-o zonă industrială, o femeie în criză (Monica Vitti) încearcă să facă față vieții începând o aventură cu un coleg de muncă de la fabrica pe care o conduce soţul ei.

Ultima proiecţie din serie va fi în 6 iulie, cu „Francesco d’Assisi” (1950), unul dintre filmele mai puţin cunoscute ale lui Roberto Rossellini. Inclus în selecţia festivalului de la Veneţia, filmul nu este o biografie a sfântului, ci cuprinde 11 episoade în care se dezvăluie spiritul reformei franciscane.

***

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală. Afişul retrospectivei Ceau, Cinema Italiano! este realizat de artista timişoreană Andreea Dumuţa şi îl omagiază pe Marcello Mastroianni (1924-1996), în anul centenarului naşterii marelui actor.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

About Post Author