Ceau, Cinema! aduce „RMN” la Timișoara. Doar filme unul și unul la ediție 2022

ceau cinema

foto: Almanah Cinema

Prezentarea filmului „R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei „Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel. Sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ale ediției din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!.

Programul complet este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului. Abonamentele şi biletele pot fi deja achiziţionate de pe iabilet.ro.

Prezentat în premieră mondială la festivalul de la Cannes, „R.M.N.” (2022) va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Timişoara în prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a actriţei Judith State. Filmul spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții la un viitor neliniștitor. În anul centenarului Pier Paolo Pasolini, Ceau, Cinema! le propune cinefililor o proiecţie-eveniment cu versiunea restaurată a clasicului film „Evanghelia după Matei” (1964). Filmul a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţia şi a fost nominalizat la trei premii Oscar.

Cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, festivalul a programat o proiecţie specială cu „Havel” (2020, regie Slávek Horák), un film biografic despre transformarea fostului preşedinte ceh Václav Havel din dramaturg în politician. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre Václav Havel.

Proiecții în mai multe locuri

Ceau, Cinema! va organiza, de asemenea, un atelier despre accesibilizarea evenimentelor pentru persoanele cu dizabilităţi. Vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniu şi ai autorităţilor şi care va fi precedat de o proiecţie accesibilizată a filmului românesc „Berliner” (2020, regie Marian Crişan). Evenimentul se va desfăşura în parteneriat cu Fundaţia Cartea Călătoare şi Asociaţia Ceva de Spus, iar intrarea va fi liberă.

În premieră la Timişoara vor mai putea fi văzute filmele româneşti „Almanah Cinema. Şase filme scurte” (2022), de Radu Jude, şi „Om Câine” (2021), de Ştefan Constantinescu.

Membru al juriului competiţiei internaţionale din acest an, regizorul Eugen Jebeleanu, originar din Timişoara, îşi va prezenta debutul în cinema, multipremiatul „Câmp de maci” (2020). Filmul prezintă o zi din viața lui Cristi, un tânăr jandarm din București care, chiar în timpul unei scurte vizite a bărbatului cu care are o relaţie de la distanţă, participă alături de colegii săi la o intervenție într-un cinematograf unde un grup de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+.

De o proiecţie specială de Ziua Franţei, pe 14 iulie, va avea parte cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé, „Vortex” (2021), care are în centrul atenţiei un cuplu în vârstă cu probleme de sănătate tot mai mari. Proiecţia este sprijinită de Institutul Francez din Timişoara.

Locuitorii din cartierul istoric Fabric se vor putea bucura de proiecţii în aer liber şi gratuite în Piaţa Traian cu câteva dintre cele mai de apreciate filme cu tematică socială ale ultimilor ani, cum ar fi „Încă un rând” (2020), de Thomas Vinterberg, „Succes de public” (2021), de Emmanuel Courcol, sau „În absenţa dvs.” (2019), de Ken Loach.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran. Proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob. Mai multe detalii se găsesc AICI.

About Post Author