Ce muzică vor să asculte timișorenii? Tribul Artistic face un studiu în cartiere / FOTO

tribul artistic

Ce muzică preferă timișorenii? Câți bani sunt dispuși să plătească pentru concerte? Sunt doar două întrebări la care caută răspunsuri Asociația Tribul Artistic. Au răspuns deja 500 de oameni. Studiul continuă, iar la final va fi făcută o analiză completă.

În 2020, Tribul Artistic a dus muzica în nouă cartiere ale Timișoarei. Proiectul s-a și numit, de altfel, Scena din cartier și a vrut să reconecteze artiștii și publicul, într-un an dificil pentru întreaga scena culturală. Practic, 30 de muzicieni independenți au fost susținuți financiar și au concertat în aceste zone din oraș.

Odată cu acest proiect a început un altul. E vorba despre o acțiune de sondare a publicului timișorean consumator de evenimente muzicale, din dorința de a înțelege mai bine tipologia, preferințele și așteptările lui. Studiul este încă în dezvoltare și este, de fapt, moștenirea proiectului Scena din cartier. Până acum au răspuns la întrebări în jur de 500 de oameni, din zonele în care s-au desfășurat concertele sub umbrela Scena din cartier. Este vorba de Stadion, Torontalului, Circumvalațiunii, Șagului, Ciarda Roșie, Fabric, Elisabetin, Ion Ionescu de la Brad și Cetate.

Ce vor oamenii

„Cunoașterea publicului este punctul cheie în organizarea unui eveniment. Doar așa putem veni în întâmpinarea oamenilor cu inițiative relevante pentru nevoile lor. Am numit cercetarea noastră de până acum un micro-studiu, însă eșantionarea este în continuă dezvoltare. Invităm instituțiile culturale, antreprenorii culturali și organizatorii de evenimente să ni se alăture, pentru a extinde studiul și pe alte axe culturale”, spune Ovidiu Andriș, managerul Tribul Artistic.

La sondaj au participat persoane cu vârste cuprinse între 18 și 55(+) ani. Din prelucrarea datelor de până acum, reiese că muzica preferată a acestora este rockul (32,1%), urmat de pop (19%), jazz (17,1%) și muzică clasică (11,1%). La întrebarea cât ar fi dispuși să plătească pentru un concert al unei trupe locale, 44% dintre respondenți au declarat că între 25 și 45 de lei. Un procent de 4,8% spun că nu ar dori să plătească. După atingerea pragului de 1.000 de respondenți va fi făcută o analiză sociologică completă, mai spun cei de la Tribul Artistic.

Proiectul Scena din Cartier beneficiază de finanțare prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Lichtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.