Catarg și tricolor de peste 40.000 de euro, în Piața Libertății

piețe

foto: Piața Libertății, arhivă

Ce se vrea, se poate! Și încă foarte repede. Consilierii locali au votat vineri nu doar acordul pentru începerea lucrărilor de amplasare a unui catarg-gigant în Piața Libertății, ci și studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru „realizare fundație și amplasare”. Semn că e zor mare.

Tricolorul uriaș din zona Michelangelo – Brătianu va avea în curând un „frate” în Piața Libertății. Consilierii locali au votat vineri nu mai puțin de două proiecte pentru un nou catarg. Unul viza „acordul Consiliului local de demarare a procedurilor de «Amplasare catarg» în Piaţa Libertăţii”. Celălalt se referă la aprobarea documentatiei tehnico-economice, a indicatorilor tehnico-economici faza SF+PT și a anexei privind descrierea sumară a investiției pentru obiectivul «Realizare fundație și amplasare catarg» în Piața Libertății”. Cele două proiecte au apărut la câteva zile distanță unul de celălalt.

Stâlp metalic tronconic cu înălțimea de 25 m

„Piața Libertății din Timișoara este un punct cu o bogată încărcătură istorică, atât pentru evenimentele din decembrie 1989, cât și prin faptul că este un loc destinat în general celebrării anumitor evenimente din istoria orașului și a țării și nu are în perimetrul său posibilitatea arborării steagului național. Obiectivele majore ale Primăriei Municipiului Timișoara au ca scop dezvoltarea urbei pe multiple planuri, dar cu prioritate pe acele planuri care readuc în valoare obiectivele simbol pentru oraș, respectiv puncte de atracție pentru vizitatori și o îmbunătăţire a calităţii vieţii locuitorilor ei”, scrie în raportul de specialitate al acordului de amplasare.

Din cel de-al doilea proiect aflăm că este vorba despre „un stâlp metalic de 25 m cu funcțiunea de catarg, având aplicată instalația de ridicare facilă a drapelului României. Dimensiunile propuse pentru drapel sunt între 2x3m si 4x6m. Catargul propus este alcătuit dintr-un stâlp metalic tronconic cu înălțimea de 25 m, alcătuit din 3 segmente tronconice îmbinate între ele prin împănare, având diametrul la bază de 675 mm si la 200 mm la partea superioară. Profilul folosit la realizarea segmentelor are o secțiune poligonală regulată cu 16 laturi”.

SF-ul și PT-ul au fost realizate de o firmă din Giroc, contractată de municipalitate încă din luna iunie. De execuția lucrărilor se va ocupa SC Compania Romprest SA, care a făcut și lucrările din centrul istoric, finalizate în decembrie 2015. Ele sunt încă în „curtea” firmei bucureștene, până la sfârșitul lui 2020. „Valoarea totală a obiectivului de investiții exprimată în lei, cu TVA este de 197.259,09 lei, din care construcții montaj (C+M) în valoare de 93.303,70 lei cu TVA”, scrie în același proiect.

About Post Author