Casa Artelor, gazdă de expoziție faină și… bufnițe / FOTO

bufnițe

Neolitic în transpunere modernă, cu artiști din trei țări, și… bufnițe. Este ceea ce puteți găsi, pe acest final de octombrie, la Casa Artelor. În Curtea cu Castan și-au făcut apariția, de câteva zile, mai multe bufnițe, specie, de altfel, protejată prin lege.

Cea de-a treia ediție a proiectulului NeoNlitic, cu documentări pe teren ale civilizațiilor neolitice din România, Grecia și Serbia, este un demers care își propune să apropie culturi cu origini comune. A doua expoziție pentru public este deschisp până în 31 octombrie, la Casa Artelor din Timișoara, după cea de la muzeul din Zrenjanin (Serbia).

Artiștii care expun sunt Alex Manea (RO), Jelena Petrovic (SRB), Ion Alexandru (RO), Niko (GR), Dana Catona (RO) Ana-Maria Panaitescu (RO), Dana Simion (RO), Cezar Lăzărescu (RO), Semantix (RO), Darko Trajanovic (SRB), Milorad Stajcic (SRB), Alexandru Daniel Florea (RO), Vlad Basarab (RO), Yannis Didaskalou (GR), Alma Gyovai (RO), Gabriela Monica Tîrziu (RO), Dejan Mrdja (SRB), Georgia Orfanidou (GR), Jelena Popovic (SRB), Alexandru Răduță (RO), Valentina Savić (SRB), Valentin Soare (RO), Radomirka Siljanoski (SRB), Daniel Loagăr (RO) și Andrei Cornea (RO).

Veți putea admira aici, într-un mix inedit de vechi și ultramodern, instalații luminoase, sculpturi din lemn, rășină, metal, picturi, obiecte din ceramică și material textil, animație și video mapping. Sursa de inspirație a acestora se găsește în motivele estetice ale culturilor preistorice Sesklo, Vinca și Starčevo-Körös.

De la străvechi, la foarte nou

Proiectul NeoNlitic a fost inițiat, în 2018, de Wood Be Nice, un atelier de fotografie pe lemn, colaj și design de obiect. El își propune să preia elemente artistice străvechi și să valorifice patrimoniul cultural comun și estetica civilizațiilor primitive folosind tehnici moderne de creație artistică și materiale upcycled.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 13 și 18. Vernisajul este programat sâmbătă, 23 octombrie, de la ora 18.

Dacă veniți la Casa Artelor pentru această expoziție inedită și s-ar putea să vă simțiți… urmăriți, aruncați un ochi înspre castanul din curte. La Direcția pentru Cultură Timiș au venit oaspeți înaripați. Este vorba despre nouă bufnițe, care de câteva zile și-au făcut apariția în Curtea cu Castan. Bufnițele sunt specie protejată prin lege.