Calitatea vieții, în Timișoara: 80% mulțumiți de modul de trai, se cer locuri de parcare

manageri de cartier

În jur de 3.000 de oameni au răspuns întrebărilor din Barometrul Calitatea Vieții. Cercetarea a fost făcut de UVT, la comanda primăriei. Peste 80% din populație s-a declarat mulțumită de felul în care trăiește, iar cea mai mare problemă a orașului ar fi lipsa locurilor de parcare.

Barometrul Calitatea Vieții este o anchetă sociologică bazată pe un chestionar adresat locuitorilor Timișoarei. „Rezultatele obținute vor conduce la obținerea de ghidaje pentru politicile publice și vor contribui la optimizarea impactului proiectelor de investiție ale orașului”, transmitea, în decembrie 2021, UVT.

Oamenii au fost rugați să-și spună părerea, printre altele, despre condiţiile de viaţă, problemele de mediu și cele mai importante trei probleme ale oraşului. Întrebările au vizat transportul în comun, calitatea aerului, starea drumurilor și a trotuarelor, școli și grădinițe, accesul la internet sau digitalizare și Capitala Culturală.

Peste 3.000 de răspunsuri

Vineri, datele barometrului au fost discutate la UVT, cu mediul academic, cu cel de business, cu societatea civilă și cu instituții. „Datele au fost colectate la finalul anului 2021, în perioada noiembrie-decembrie, pe un eșantion de peste 3.000 de persoane (fizic, online și telefonic), de trei ori mai mare decât în anii precedenți. Aceste date trebuie utilizate de toți actorii din oraș care contribuie prin activitatea lor la creșterea calității vieții în Timișoara, nu doar de primărie”, a anunțat, pe Facebook, PMT.

Citește și: „Auto-sabotare a intereselor Timișoarei”: UVT, supărată pe primărie, din cauza studiului despre școli
„Am vorbit deja cu domnul rector Pirtea să extindem această colectare de date spre una calitativă, pentru a înțelege mai bine unele date. De exemplu, multă lume este mulțumită de situația școlilor – eu, personal, nu sunt mulțumit. Dar nu știm dacă cei care au răspuns sunt persoane care au copii la școală sau nu. Vom analiza și posibilitatea de a face și sondaje pe anumite teme (…) Și bineînțeles, să putem să vedem cum acțiunile noastre de îmbunătățire a unor servicii publice se reflectă și în nivelul de mulțumire al populației”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Câteva date

Barometrul Calitatea Vieții va fi făcut public integral în curând. Până atunci, PMT a transmis că din date rezultă că:

  • aproape 70% din cei întrebați au spus că ar trebui ca primăria să aloce fiecărui cartier câte un buget distinct pentru dezvoltare. Cele mai multe răspunsuri în favoarea acestei întrebări au venit din cartierele unde în ultimii ani au lipsit investițiile importante: Ciarda, Plopi, Crișan – Ghiroda, UMT, Blașcovici
  • 90% cred că activitățile culturale sunt importante pentru bunăstarea orașului
  • 15,5% folosesc bicicleta în deplasările zilnice, trend crescător comparativ cu anii trecuți;
  • peste 80% din populație se declară mulțumită de situația financiară și de felul în care trăiește
  • lipsa locurilor de parcare este cea mai mare nemulțumire. La nivelul cartierelor, cei mai mulțumiți de situația parcării sunt locuitorii din zona Soarelui.

About Post Author