Bustul Reginei Maria a ușurat bugetul local de 20.000 lei. Amendă, fiindcă e pus ilegal

Bustul Reginei Maria

Pune statui prin oraș, dar nu se sinchisește să urmeze pașii legali. Primăria a fost amendată de Direcția de Cultură pentru statuia Reginei Maria, dezvelită cu mare tam-tam de Ziua Timișoarei. A plătit și… n-a făcut nimic ca să intre în legalitate. Și nu e singurul caz.

Bustul Reginei Maria, amplasat în Piața Victoriei, a fost dezvelit în 3 august, de Ziua Timișoara. Cel al mitropolitului Nicolae Corneanu, aflat pe Aleea Personalităților din Parcul Central, a fost dezvelit acum la finele lunii septembrie. „Avem, aşadar, plină acum Aleea Personalităţilor din Parcul Central şi ne mândrim că de-a lungul timpului s-a reuşit popularea acelei alei de o manieră foarte reuşită. Arată foarte bine şi ne-am achitat de datoria de onoare de a pune mari personalităţi ale oraşului nostru acolo unde le este locul”, declara primarul Nicolae Robu.

Aleea Personalităților ar putea fi goală

Cele două lucrări au în comun exact două lucruri: autorul, sculptorul Aurel Gheorghe Ardelean, preferatul municipalității, și faptul că sunt amplasate total ilegal. În plus, dacă s-ar fi respectat legea, Aleea Personalităților ar fi fost… goală. Niciunul dintre busturile de acolo nu are avizul Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public. Cel puțin asta susține Sorin Predescu, șeful Direcției Județene de Cultură Timiș. „Toată Aleea Personalităților, dacă ar fi trecut prin acea comisie, ar fi arătat alfel. Existaăun aviz general, dar nu există pentru ficeare bust. În Comisia Națională pentru Monumente de For Public sunt oameni de specialitate, care cunosc cum trebuie să arate un monument de for public, care înțeleg semnificația acestuia și pot spune dacă au calitatea artistică necesară”, spune Predescu.

Situația este similară și în cazul bustului Reginei Maria, din Piața Victoriei, și sunt multe alte cazuri în orașele din județ. „Avem o efervescenţă, o tendinţă din partea autorităţilor să amplaseze numeroase obiecte în spaţiul public, unele sunt considerate sau seamănă cu un monument public. Nu au niciun fel de aviz, iar la oraşe şi municipii este necesar un aviz de la Comisia Naţională a Monumentelor de For Public (…) Statuia Reginei Maria, apărută peste noapte, în punctul 0 al Timişoarei, este un exemplu. Deși li s-a spus că e nevoie de aviz, autoritățile locale au considerat că nu este nevoie”, spune Sorin Predescu.

Și-au asumat ilegalitățile și plătesc amenzi

Primăria Timișoara a fost amendată cu 20.000 de lei și i s-a cerut să intre în legalitate. Amenda a fost achitată, dar în rest nu s-a întâmplat nimic. „Intrarea în legalitate înseamnă ori revenirea la starea inițială, adică demolarea, ori obținerea avizului de la comisia națională. Procedura nu e deloc complicată, am însă senzația că, în general, autoritățile locale devin din ce în ce mai autonome, inclusiv față de lege. Noi am cerut să se facă un dosar. Mi se pare fascinant cum au ales să-și asume încălcarea legii și să plătească amenzi”, a conchis șeful DJC.

About Post Author