Brâncuși și Brauner, expoziții la Timișoara. CJ are planuri mari pentru Capitala Culturală

Sume de patru ori mai mari pentru cultură, în 2023, raportat la 2021. Așa își propune CJ Timiș, care anunță și două expoziții de excepție. Detaliile pentru acestea nu sunt stabilite în totalitate.

Consiliul Județean Timiș are planuri mari pentru 2022, în ceea ce privește banii alocați pentru activitățile culturale. Președintele CJ, Alin Nica, anunță, de asemenea, pentru 2023, când Timișoara va fi capitală europeană a culturii, sumele alocate vor fi de patru ori mai mari decât 2021.

„Antrenamentul”, spune Nica, a fost făcut în acest an. „Ne-am încălzit cu Parcul Crăciunului, cu Flight Festival și cu alte activități pe care le-am organizat anul acesta. Vom dubla anul viitor sumele alocate pentru cultură, prin TimCultura, iar în 2023 le vom dubla din nou, deci față de anul acesta vor crește de patru ori. Vom menține ulterior un nivel al finanțării care să facă din cultură și din turism un motor de dezvoltare economică pentru județul Timiș”, explică acesta.

Șeful CJ anunță lucruri cel puțin interesante. „Vom organiza evenimente de anvergură, dar și evenimente unice la nivel național. Vorbim despre expoziția Brâncuși, cea mai mare expoziție Brâncuși organizată în România, sau expoziția Victor Brauner. De asemenea, vom dori să aducem, așa cum a anunțat ministrul Culturii, o secțiune a Festivalului «George Enescu» la Timișoara”, conchide Alin Nica.

Cele două expoziții – Brâncuși și Brauner – vor aduce la Timișoara lucrări unele în premieră pentru România. Detaliile nu sunt încă bătute în cuie, dar expoziția Brauner va avea un curator de la Centre Pompidou.

Consiliul Județean Timiș a alocat, în 2021, prin programul TimCultura, peste 4,4 milioane de lei. Au fost declarate eligibile pentru această sumă 232 de proiecte.