Bicicletele VeloTM așteaptă amatori de pedalat. Deși sistemul nu e considerat rentabil

biciclete

Bicicletele STPT au reapărut în stațiile VeloTM. Asta, deși, anul trecut, directorul societății spunea că sistemul ar trebui să dispară, pentru că nu este rentabil. În 2022, CL Timișoara a aprobat și un parteneriat între primărie și o asociație privată, pentru implementarea unui nou sistem de închiriere.

„Fie că le folosiți ca alternativă la transportul public local, fie că le ridicați pentru o scurtă plimbare de relaxare, bicicletele VeloTm vă stau la dispoziție în stațiile de pe raza orașului și pe malul Canalului Bega. Înscrierea în VeloTm și utilizarea bicicletelor sunt gratuite. Vă așteptăm la unul dintre punctele de vânzare ale societății pentru a vă înrola în sistemul VeloTm și a obține cardul de călătorie STPT, respectiv pin-ul cu care veți putea ridica bicicleta din rastelul ales”, a transmis, marți, societatea de transport public.

Reapariția bicicletelor e un pic surprinzătoare, mai ales în contextul în care, anul trecut, dirctorul STPT, Constantin Cocheci, spunea că sistemul nu e rentabil.

biciclete

„Propunerea mea este ca STPT să renunțe la acest serviciu, deoarece venitul este zero. Dumneavoastră, ca unici acționari ai acestei societăți, cred că ați avea tot interesul să diminuați pagubele (…) Atât timp cât firma dumneavoastră are pierderi pe acest serviciu, eu, ca director general, trebuie să vă aduc la cunoștință”, declara Cocheci, în plenul CL Timișoara. El fusese întrebat când va fi reparată o stație de biciclete deteriorată în urma unui accident.

Apare și un sistem paralel, girat de primărie

La sfârșitul anului 2022, același consiliu local aproba încheierea unui parteneriat între PMT și Asociația Green Revolution, pentru implementarea unui nou sistem de închiriere. În octombrie 2023 a fost votat un act adițional.

„Noul sistem va fi complementar, nu va veni nici să înlocuiască, nici să scoată actualul sistem VeloTM. Instalarea, mentenanța, folosirea, suportul și toate costurile adiacente vreme de doi ani vor fi în întregime suportate din fonduri private, din donații pe care firme din Timișoara și nu numai, le vor face. După cei doi ani, sistemul va fi donat municipalității”, explica, la acea vreme, viceprimarul Ruben Lațcău.

Sistemul VeloTM a fost inaugurat în 2015 și, anul trecut, erau înregistrați 29.000 de utilizatori.

About Post Author