Biblioteca Județeană intră în șantier în 2021. O nouă promisiune de la CJ

În 2012 începe șantierul de reabilitare la Biblioteca Județeană, în Piața Libertății. Promisiuni sunt de cel puțin patru ani, dar acum, teoretic, se trece la treabă. Pe bani de la Ministerul Culturii, deși contractul de finanțare nu e semnat încă.

biblioteca județeană

foto: Arhivă

În decembrie 2020, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Biblioteca Județeană din Piața Libertății. Vorbim despre 11,9 milioane de lei, cu TVA, din care construcții – montaj, 8,7 milioane. Banii ar trebui să vină de la guvern, prin deja celebra OUG 42 / 2019, referitoare la capitala culturală. Aceasta prevede în anexă suma de 8,7 milioane de lei, pentru Biblioteca Județeană. Diferența până la aproape 12 milioane de lei va veni din bugetul CJ Timiș.

Investiția este considerată una dintre cele mai importante pentru acest an la CJ Timiș. „În Ordonanța 42 / 2019 sunt cuprinse în anexă șase proiecte care fac parte din portofoliul de investiții asociate Capitalei Culturale. Din aceste șase, unul ține de CJ și este al Bibliotecii Județene. Din câte știu, acesta este cel mai avansat din cele șase proiecte. În prezent lucrăm la faza de proiect tehnic și urmează licitația pentru execuție. Unul dintre impedimentele care împiedicau avansarea în aceste investiții era lipsa normelor metodologice și modificarea acestei OUG în conformitate cu noul termen de realizare a proiectului”, spune președintele CJ, Alin Nica.

„Din acest an trebui să lucrăm” la Biblioteca Județeană

OUG 42 / 2019 încă nu a fost modificată după ce titlul de capitală europeană a culturii pentru Timișoara a fost mutat în 2023, din cauza pandemiei. Urmează ca acest lucru să se întâmple în săptămânile care vin. De problemă se ocupă acum secretarul de stat Demeter Andras, care a preluat, în lipsa comisarului special, tot „pachetul” de la Timișoara.

Mugurel Borlea, șeful Direcției Investiții și Managementul Proiectelor din CJ Timiș, spune că lucrările la Biblioteca Județeană vor începe în acest an. „În scurt timp, CJ va semna, cu Ministerul Culturii, contractul de finanțare. În principiu, lucrările ar trebui să înceapă undeva la finalul acestui an, pe cheltuielile bugetare aferente Ministerului Culturii. Ce nu este eligibil va fi plătit de CJ. Deci în acest an începem să lucrăm la Biblioteca Județeană”, afirmă acesta.

Promisiuni cât cuprinde

Promisiunile pentru Biblioteca Județeană din Piața Libertății datează de cel puțin patru ani. În bugetele întocmite de administrația condusă de Călin Dobra, BJT a figurat mereu ca importantă, cel puțin la nivel declarativ. Practic, s-a pus o plasă neagră de protecție la nivelurile superioare al clădirii, ca să nu mai cadă în stradă bucăți de tencuială și de ornamente.

Altfel, Primăria Timișoara a început – greu și cu extrem de mare întârziere față de programul asumat – lucrările la trei din cele șase obiective de pe anexa OUG 42 / 2019. Sunt, deci, în șantier Centrul multicultural de pe strada Mărășești – din iunie 2020, Cinema Victoria din Bălcescu și Cinema Dacia – din toamna / iarna lui 2020. Fără bani de la Ministerul Culturii.

About Post Author