Autorizație de construire pentru Biblioteca Județeană. Șantierul ar putea începe după 2023

biblioteca județeană

foto: Arhivă

Reabilitarea clădirii de la Biblioteca Județeană, în Piața Libertății, are autorizație de construire. E doar un pas birocratic în drumul spre un șantier promis de peste cinci ani și în legătură cu a cărui începere care nu a fost luată o decizie.

Consiliul Județean Timiș a obținut miercuri, 17 august, din partea Primăriei Timișoara, autorizația de construire pentru reabilitarea fațadei și lucrări de interioare de amenajare pentru clădirea aflată în Piața Libertății, la numărul 3. Este vorba despre sediul Bibliotecii Județene „Sorin Titel”, imobil a cărui parte superioară este învelită, de mai mulți ani, într-o plasă de protecție. Asta, după ce bucăți de tencuială au căzut pe pavaj, din fericire fără a răni pe cineva.

Promisiunile pentru refacerea acestei clădiri datează de aproximativ cinci ani. În bugetele întocmite de fosta administrație condusă de Călin Dobra, BJT a figurat mereu ca importantă, cel puțin la nivel declarativ. Nu s-a făcut însă nimic concret.

În decembrie 2020, consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Biblioteca Județeană. Vorbim despre 11,9 milioane de lei, cu TVA, bani care ar fi trebuit, măcar parțial, să vină de la guvern, prin deja celebra și depășita OUG 42 / 2019. La începutul anului 2021, CJ Timiș încă mai spera că va semna un contract de finanțare cu Ministerul Culturii și că ar putea începe efectiv lucrarea.

E în lucru documentația

Nu s-a întâmplat însă nimic din toate acestea. În octombrie 2021, BJT „Sorin Titel” a semnat cu Novartis SRL contractul pentru proiectul tehnic de reabilitare și toată documentația aferentă, inclusiv auotrizația de construire. Contractul are o valoarea de 199.000 lei, cu TVA, și o durată de execuție de 150 de zile, cu faze între documentații.

Autorizația de construire a fost emisă de primărie și acum urmează finalizarea documentației. După recepționarea acesteia de către BJT, ea va fi predată către consiliul județean. „CJ Timiș va face licitație pentru execuție și dirigenție de șantier și sunt prevăzuți bani în buget pentru asta. Nu a fost luată însă o decizie legată de momentul în care ar putea fi lansată licitația și, ulterior, deschis șantierul, mai ales în contextul anului viitor”, ne-a declarat Loredana Lungu, purtătorul de cuvânt al CJ Timiș.

Un lucru este cert: șantierul BJT nu va fi finanțat de Ministerul Culturii, ci din bugetul Județului.

About Post Author