Banca Mondială, salvarea Colterm. Fritz: Altfel, nu știu dacă putem ieși din această situație

Primăria Timișoara semnează un contract de colaborare cu Banca Mondială, pentru salvarea Colterm. Concordatul preventiv a căzut, așa că aceasta este considerată singura modalitate viabilă pentru societatea de termoficare. Nu au fost anunțate detalii, dar în viitorul plen consilierii vor trebui să aprobe un proiect pe această temă.

colterm

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat joi, în linii mari, viitorul plan de salvare a Colterm. Primul pas este un proiect de hotărâre de consiliu local, care va ajunge pe ordinea de zi a viitorului plen.

„Am semnat un proiect de hotărâre prin care putem semna un acord cu Banca Mondială. Ne dorim Banca Mondială ca partener al municipiului Timișoara și avem încredere că, cu sprijinul ei, ne vom atinge obiectivele. Scopul acestei colaborări cu Banca Mondială este unul singur: să asigurăm un viitor sustenabil pentru acestă companie și să terminăm cu cârpelile, pentru a ne asigura ca timișorenii să aibă și în viitor apă caldă și căldură. E o schimbare de perspectivă, (…) nu întreținem Colterm fără limită din bugetul local. (…) Nu rostogolim datorii, nu cârpim țevi, ne angajăm să construim un sistem de termoficare performant”, spune Fritz.

În 2020, susține edilul șef, fiecare timișorean, indiferent dacă este sau nu racordat la sisteml centralizat, a plătit aproape 340 de lei pentru subvențiile de la bugetul local.

Ce se face, schematic

Acordul cu Banca Mondială va costa bugetul local aproximativ 900.000 de lei. Este 1% din banii alocați deja de PMT către Colterm în 2021, adică 90 de milioane de lei.

„Acești bani ne lipsesc altundeva pentru investiții importante în Timișoara. Obiectivul cu Banca Mondială este să ne sprijine, să îmbunătățim capacitatea noastră de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului de termoficare și pentru o eficiență energetică a clădirilor. Într-adevăr, doar dacă schimbăm compania de termoficare împreună cu investiții majore în eficiența energetică să nu mai pierdem atât de mult agent termic și pe drum și în clădiri vom putea să facem față acestei tranziții verzi care se întâmplă acum în Europa”, a mai declarat Dominic Fritz.

Detalii despre ce se va întâmpla concret în urma colaborării cu Banca Mondială nu prea sunt. E cert că în prima fază se va face „o evaluare rapidă”.

„O să se uite nu doar la Colterm, ci și la soluții de încălzire rezidențială a factorilor de cost, tipul de combustibil e foarte important (…), o să propună un set de opțiuni tehnice concrete pe termen scurt, pe termen mediu, pentru a reduce costurile de combustibil, pentru combustibili alternativi. Cu siguranță o să fie un mix de energie, între energie geotermală, fotovoltaică și vom depinde cu siguranță încă un bun timp și de gaz.”, explică primarul.

De asemenea, se va face o evaluare a eficienței energetice a clădirilor, care va ajuta la „prioritizarea blocurilor care vor intra cu prioritate în programul de îmbunătățire a eficienței energetice”

Plângere la DNA

Termenul este de cinci luni pentru furnizarea primelor măsuri și 11 luni, pentru planul pe termen lung al companiei. Experții Băncii Mondiale vor ajuta PMT să identifice și sursele financiare de fonduri rambursabile și nerambursabile.

„Fără acest sprijin al unei instituții internaționale nu știu dacă e posibil să ieșim din această situație (…) În aceste 11 luni vom continua discuțiile și cu parteneri din mediul privat. De exemplu, sunt mulți care vin spre noi și sunt interesați să investească în energie verde și termoficare din Timișoara. Ironia acestei situații este că, de fapt, producția energiei și termoficarea sunt aproape singurele soluții publice prin care poți să faci chiar un profit”, a conchis Dominic Fritz.

Potrivit lui Fritz, tot joi, că directorul Colterm a depus la DNA o plângere penală pe 11 spețe, pentru fapte din trecut, pe baza unui raport al Curții de Conturi. Edilul-șef a dat exemplu un credit de 35 de milioane de lei luat pentru Colterm în condiții dezavantajoase, garantat de Primăria Timișoara. Acesta ar fi fost luat printr-un intermediar care a încasat un comision de 600.000 de lei. De asemenea, Colterm ar fi plătit un milion de lei avans unei firme care a intrat în faliment.