13 luni de analize. Acordul pentru Colterm cu Banca Mondială a fost făcut public

Colterm se mai chinuie până la anul. PMT a pregătit acordul cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, la finele căruia va ști ce trebuie să facă pentru a resuscita sistemul centralizat de termoficare. Costă puțin peste 180.000 de euro, plătibili în două tranșe.

banca mondială

Proiectul acordului de prestări servicii de asistență tehnică rambursabilă „Asistență pentru încălzirea durabilă și eficiență energetică pentru orașul Timișoara” a fost publicat pe site-ul PMT. El va intra la vot în viitorul plen al consiliului local și spoi va putea fi semnat de cele două părți.

„Municipiul Timișoara dorește reformarea și modernizarea integrată a sistemului de termoficare printr-un mix de finanțare: fonduri europene, programe naționale disponibile, buget local. Obiectivul acestui acord este de a sprijini Municipiul Timișoara în îmbunătățirea capacității sale de planificare pentru dezvoltarea durabilă a sistemului său de termoficare și a eficienței energetice în clădirile de pe teritorul său”, scrie în raportul semnat de viceprimarul Ruben Lațcău.

Evaluare tehnică și analiză financiară în Excel

Potrivit acordului, specialiștii Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare vor evalua „caracteristicile tehnice și operaționale actuale ale soluțiilor de încălzire rezidențială din Timișoara, factorilor de cost, tipului de combustibili folosiți și aspectelor de mediu, în special emisiile de particule și dioxid de carbon, și va oferi un nivel de referință față de care pot fifață de care pot fi evaluate alternativele”.

Experții BIRD vor propune, de asemenea, „un set de opțiuni tehnice concrete pe termen scurt și mediu pentru Beneficiar pentru a obține servicii durabile bazate pe combustibilii disponibili (de exemplu, gaze, geotermale, producție de energie din deșeuri etc.)”. Tot ei vor face o analiză financiară, dezvoltând „un model (în format Microsoft Excel sau alt software ușor de gestionat) ”.

Va fi pregătit un calendar

La finalul celor 13 luni, cât durează acest contract, BIRD va oferi recomandări cu privire la măsurile care ar putea fi întreprinse de Primăria Timișoara, pentru a ajuta Colterm. Va fi pregătit un proiect de foaie de parcurs care prezintă măsurile recomandate și un calendar pentru îmbunătățirea calității și securității sistemului de termoficare.

PMT va plăti, în două rate, exact 890.832 lei pentru acest contract. Astfel de „acorduri de asistență tehnică rambursabile de valori superioare, cu un grad mai mare de complexitate și pe o perioadă mai mare de timp au fost încheiate și între alte instituții publice din România și Banca Mondială, respectiv municipiul Cluj-Napoca, municipiul Constanța, municipiul Brașov, municipiul București-Primăria Sectorului 5 etc”.

Colterm este pe muchie de cuțit: are datorii de peste 400 de milioane de lei, din care aproape 107 milioane sunt doar penalitățile datorare Administrație Fondului de Mediu, pentru necumpărarea la timp a certificatelor anti-poluare. „Scopul acestei colaborări cu Banca Mondială este unul singur: să asigurăm un viitor sustenabil pentru acestă companie și să terminăm cu cârpelile, pentru a ne asigura ca timișorenii să aibă și în viitor apă caldă și căldură (…) Fără acest sprijin al unei instituții internaționale nu știu dacă e posibil să ieșim din această situație”, declara, săptămâna trecută, primarul Dominic Fritz.

About Post Author