Au apărut căpușele. Mare atenție, dacă ieșiți la iarbă verde în această perioadă!

căpușe

Încă nu e sezon de iarbă verde, dar căpușele și-au făcut deja simțită prezența. În ultimele două săptămâni, aproape 20 de persoane au solicitat ajutorul medicilor de la Spitalul „Victor Babeș”.

„Cei mai mulți pacienți s-au prezentat la Camera de Gardă, au fost consultați și au primit recomandări pentru profilaxia cu antibiotic, dacă a fost necesar, și au fost îndrumați către Unitățile de Primiri Urgențe, pentru extragerea căpușelor. Este foarte important să îndepărtăm căpușa cât mai repede, în primele 24 de ore. Altfel, există riscul ca bacteria Borrelia, cea care se transmite în urma mușcăturii insectei, să ajungă în sânge. De acolo până când pacientul face boala Lyme mai este doar un pas. Îndepărtarea căpușei trebuie să se facă cu multă grijă, iar noi recomandăm să fie efectuată de un medic chirurg din UPU”, spune asist. univ. dr. Mirela Turaiche, medic specialist boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș”.

Medicii recomandă celor care depistează căpușe să nu folosească metode băbești pentru a le îndepărta. Există posibilitatea că acestea să pătrundă mai mult în piele și să elibereze o cantitate mai mare de agent patogen.

„Celor care nu pot ajunge într-o Unitate de Primiri Urgențe într-un interval de 24 de ore le recomandăm să încerce să îndepărteze singuri căpușa. Pentru aceasta, se va folosi o pensetă care se va fixa cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii, iar apoi se extrage încet, cât mai drept posibil, și mai ales fără a zdrobi sau rupe căpușa. Zona se dezinfectează cu alcool sau soluție antiseptică. Chiar dacă prin această intervenție este extrasă insecta, persoana care a fost mușcată ar trebui să fie consultată de un medic infecționist. Boala Lyme debutează într-un interval de până la 30 de zile de la contactul cu bacteria Borrelia”, mai spune dr. Turaiche.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe

  • La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
  • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5%
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti-insecte în jurul patului și folie de protecție
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
  • Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului)
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte

About Post Author