Atelier-școală lângă biserica arsă din Povergina. Despre tradiție și arhitectura eclezială din lemn

povergina

Sursa foto: 2015, Vladimir Obradovici, Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, după stingerea incendiului, Povergina

Asociația Biserici Înlemnite continuă atelierul-școală de reînvățare a meșteșugurilor tradiționale care au stat la baza construirii bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Povergina, arsă în 2015. Proiectul va fi finanțat de Ordinul Arhitecților din România (OAR), prin timbrul de arhitectură, la categoria școli de vară.
.
Atelierul se va desfășura în Povergina, în jurul bisericii arse, în perioada 6 iunie – 10 iulie. El își propune să continue și să dezvolte școala multidisciplinară desfășurată în jurul bisericii de lemn din Crivina de Sus (2013-2019), mutată în prezent în jurul bisericii arse din Povergina.
.
„Scopul actualului proiect este preschimbarea tragicului eveniment din anul 2015, când biserica a ars, într-un proces-școală de cercetare a arhitecturii ecleziale de secol XVIII din lemn, formarea de specialiști în conservarea patrimoniului cultural din lemn, atragerea studenților și tinerilor spre acest patrimoniu și implicarea comunității locale în procesul de conservare”, spune cei de la Asociația Biserici Înlemnite.

Detaliile despre cum se fac înscrierile și nu numai vor fi anunțate în perioada următoare. Parteneri în acest proiect sunt Institutul Național al Patrimoniului, Arhiepiscopia Timișoarei, Mitropolia Banatului, Primăria Făget, Complexul Național Muzeal ASTRA, FAUT – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, TVT Timișoara și Trinitas TV.

Dezastrul din 2015

Biserica de lemn de la Povergina, aflată pe lista de protecție a UNESCO, a fost distrusă în 2015, în urma unui incendiu. Ea a fost construită în 1782, integral din lemn, respectiv din bârne de stejar, îmbinate prin procedeul cunoscut drept „coadă de rândunică”. În urma incendiului au ars bolta, șarpanta şi turnul, dar corpul bisericii, tencuit pe exterior cu pământ, a supravieţuit.

În 2020, aici au intervenit și voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente, care au montat un eșafodajul peste ce a mai rămas din biserică, in scopul protejării monumentului.

„Biserica de la Povergina are o tipologie veche de plan, cu unghi în axul absidei şi 6 laturi, al cărui sistem constructiv reprezintă o culme a meşteşugului bănăţean. Învelitoarea turnului bisericii de la Povergina, cu cei doi bulbi in rondine, reprezintă o frumoasă fuziune între arhitectura vernaculară bănăţeană şi baroc, stil adus în Banat de Habsburgi. Biserica era pictată de unul dintre cei mai importanţi zugravi din Banat: Gheorghe Diaconovici”, explicau cei de la Ambulanță.

About Post Author