Art Encounters: cinci săptămâni de artă, „tratament” pentru suflet / FOTO

art encounters

Bienala Art Encounters 2021 a început oficial vineri. Timp de cinci săptămâni, peste 100 de artiști vor expune în patru expoziții doar aparent fără legătură una cu alta. Toate reflectă, în moduri diferite, vremurile și sentimentele pe care le trăim. Iar mesajul e simplu și profund uman: arta ne-ar putea ajuta să ne vindecăm.

Timișoara devine, în aceste vremuri tulburi de început de octombrie, capitala artei contemporane. Timp de cinci săptămâni, veți putea vizita gratuit cele patru expoziții internaționale de la Art Encounters. Reflectând incertitudinile contextului pandemic, cele două proiecte curatoriale propuse de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz vor fi completate de un program complex de proiecții de film, precum și de expoziția istorică Seasons End. Alături de acestea, expoziția invitată, „Aripa secretă”, curatoriată de Maria Rus Bojan și Bogdan Ghiu și organizată de Fundația Triade și Muzeul Național de Artă Timișoara, va prezenta relația dintre poezie și artă contemporană.

Bienala are și un program de educație și mediere culturală, realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Contrasens, care va fi adaptat noului context epidemiologic și va cuprinde My Art Encounters, un proiect inovator în ceea ce privește metodele de implementare alese în domeniul educației prin cultură.

„A fost foarte dificil”

Programul weekend-ului de deschidere, 1 – 3 octombrie, a fost dat peste cap de rata de incidență Covid, Timișoara fiind la aproape 9. O bună parte din evenimentele incluse în programul inițial nu se vor putea desfășura așa că au fost adaptate conduțiilor sau transpuse în mediul online.

„Prin acest eveniment așezăm Timișoara pe harta internațională, cel puțin a artei contemporane. Credem că e un eveniment apreciat de un public din ce în ce mai mare, chiar dacă, poate, arta contemporană pare complicată, greu de înțeles. Lumea a început să descopere că dacă faci un mic efort de apropiere, găsești un univers foarte interesant. Din punct de vedere al organizării a fost un an extrem de dificil, marcat de atâtea incertitudini, mai ales din cauza contextului pandemic. Aceste ultime zile ne-au dat peste cap weekendul de deschidere, dar ne bucurăm că putem totuși deschide expozițiile, cu măsurile aferente. Sperăm ca în săptămânile următoare să existe un context ceva mai relaxat, care să permită și evenimentele pregătite în jurul expozițiilor”, explică Ovidiu Șandor, cel care a inițiat Bienala Art Encounters.

„Învățăm să facem și de la distanță lucruri”

Cele două expoziții principale – Landscape in a Convex Mirror și How to Be Together – sunt curatoriate de Mihnea Mircan și Kasia Redzisz. Mihnea Mircan nu a ajuns la Timișoara, iar expoziția a fost montată sub atenta sa supraveghere… online. „Dacă acum doi ani cineva ne-ar fi spus că se poate organiza o bienală la care unul dintre curatori să nu ajungă niciodată la Timișoara și să nu asiste fizic la instalarea lucrărilor, am fi zis că așa ceva nu se poate. Ei, uite că această criză ne învață și expoziția lui Mihnea Mircan este absolut fabuloasă, chiar dacă lucrurile s-au petrecut online, pe FaceTime și în diverse moduri. Uite că învățăm să facem și de la distanță lucruri pe care poate altădată nu le credeam posibile”, mai spune Șandor. Kasia Redzisz este la Timișoara și va conduce câteva tururi ghidate în expoziția pe care a îngrijit-o.

Până în 7 noiembrie veți putea admira lucrările a peste 100 de artiști, în spații dintre cele mai diverse: Isho Offices, Pavilionul Isho, Fundația Art Encounters, Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, Muzeul Național de Artă Timișoara, Institutul Francez, Galeria Helios și Centrul Cultural Faber.

„Am crezut însă că este foarte important să facem această ediție, în ciuda contextului pe care îl trăim, viața trebuie să meargă înainte. Arta trebuie să ne însoțească și poate chiar ne ajută să ne vindecăm un pic sechelele acestei perioade”, conchide Ovidiu Șandor.

Program de weekend la Art Encounters

Vineri, 1 octombrie

ora 
16 – Manuel Pelmuș, „Permanent Collection”, ongoing action (cu Mihai Mihalcea, sound design Ion Dumitrescu) (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”)
orele 17 – 19 – Soft opening „Aripa Secretă” la Muzeul Național de Artă Timișoara, alături de curatorii Bogdan Ghiu și Maria Rus Bojan
ora 
18 – Performance – program colateral

Sâmbătă, 2 octombrie

Spațiile expoziționale sunt deschise în intervalul orar 11 – 18

ora 11 – Manuel Pelmuș, „Permanent Collection”, ongoing action (cu Mihai Mihalcea, sound design Ion Dumitrescu) (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”)
ora 12 – Tur ghidat alături de Kasia Redzisz și o parte dintre artiștii invitați (Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși” și Fundația Art Encounters)
ora 14 – Tur ghidat – Isho Offices, Pavilionul Isho
ora 16 – Tur ghidat al expoziției „Aripa secretă” (Muzeul Național de Artă Timișoara)

Duminică, 3 octombrie

Spațiile expoziționale sunt deschise în intervalul orar 11 – 18

orele 11 – 13 – Tur ghidat „1+2+3+4 O aniversare, busolă pentru viitor” la Galeria Jecza, în prezența curatorului Ami Barak
ora 
14 – Discuție Bogdan Ghiu și Marcel Tolcea, transmisă live online (Muzeul Național de Artă Timișoara)
ora 
16 – Tururi ghidate cu mediatorii bienalei în toate spațiile expoziționale
ora 
17 – Lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters 2021, online

Accesul se face pe baza certificatului verde, cu mască, fiind permis accesul unui număr limitat de persoane în spațiu. Programul actualizat de fiecare zi poate fi găsit aici.

About Post Author