Apar șinele de tramvai pe Calea Bogdăneștilor. Șantierul trebuie să fie gata în decembrie / FOTO

calea bogdăneștilor

sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Calea Bogdăneștilor începe să prindă contur în noua formulă. A început, dinspre bd. Cetății, montarea liniei de tramvai. În paralel, segment cu segment, vor fi făcute și trotuarele și pistele de biciclete. Lucrarea e deja cu 40% mai scumpă decât la semnarea contractului.

„Am început să montăm linia de tramvai pe Calea Bogdăneștilor. Anul acesta terminăm și acest șantier. Montarea se va face venind dinspre Cetății, și odată cu linia, constructorul va finaliza, tronson cu tronson, întreg bulevardul: trotuarele, carosabilul, pista pentru biciclete. Chiar dacă șantierul de pe Bogdăneștilor nu a avut aceeași evoluție constantă ca cel de pe Cetății, și aici două treimi din lucrările sunt finalizate”, anunță primarul Dominic Fritz.

S-au făcut până acum aproape 3,5 km de rețea de telecomunicații subterană și peste 3 km de canalizație pentru rețeaua electrică pentru rezidenți și iluminat public. Au fost înlocuiți peste 4,5 km de conducte de apă, peste 3,5 km de conducte de canalizare, respectiv peste 3 km de conducte de gaz. Au fost montați în jur de 100 de stâlpi de iluminat public stradal, cu consum redus.

„Le mulțumesc celor care locuiesc în zonă și celor care tranzitează pentru înțelegere și răbdare. Este o lucrare care va schimba modul în care arată zona și modul în care vom circula pe aici”, mai spune Fritz.

Lucrarea de pe Calea Bogdăneștilor s-a scumpit semnificativ

La semnarea contractului de execuție, termenul de finalizare pentru Calea Bogdăneștilor era de 31 luni, din care trei luni proiectare, începând din 3 august 2020. Potrivit datelor furnizate în decembrie de primărie, șantierul este estimat să se încheie complet în decembrie 2023, față de termenul inițial de aprilie 2023.

Lucrează aici asocierea Sylc Con Trans – Longhersin – Matrix Computers – Lile Service General Construction – Optotel Com – Electric Rail Project – Instal Group – Cons Electrificarea Insta – Madi FHVAC – Swarco Traffic. Aceasta a câștigat licitația la un preț de 98,16 milioane de lei, fără TVA.

Între timp, contractul a fost ajustat de trei ori. În acest moment, valoarea acestuia a ajuns la 128,78 milioane de lei, fără TVA. Asta înseamnă o ajustare de 38,22%”, potrivit SEAP. Valoarea finală va fi stabilită „după depunerea ultimei solicitări de plată de către executant, în baza situației centralizatoare ce va cuprinde totalitatea cheltuielilor efectuate în baza contractului, inclusiv in baza actelor adiționale la acesta, însușită de executant și aprobată de autoritatea contractantă”, precizează aceeași sursă. Șantierul este finanțat cu aproape 90 de milioane de lei din POR.

About Post Author