ADID Timiș: cum va funcționa sistemul de garanție – returnare în România

adid

Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul de hotărâre privind desemnarea administratorului sistemului de garanție-returnare (SGR) pentru ambalaje.

S.C. RetuRo Sistem Garanție Returnare S.A. va gestiona şi va asigura finanţarea sistemului de garanţie-returnare.

„Implementarea SGR în România va avea o contribuție esențială în atingerea țintelor ambițioase de reciclare și colectare, pe care țara noastră și le-a asumat. Prin desemnarea RetuRo ca administrator al SGR, intrăm practic în ultima etapă a procesului de implementare, aceea de construcție efectivă a sistemului. România are nevoie de un SGR 100% operațional în cel mai scurt timp posibil, astfel încât să scăpăm odată pentru totdeauna de tonele de deșeuri aruncate la întâmplare, pe drumuri, în șanțuri, pe câmpuri, în lacuri sau râuri”, a declarat Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor.

Potrivit celor de la ADID Timiș, SGR presupune reținerea unei garanții de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură achiziționată. Suma va fi recuperată de consumatori imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România. Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele.

SGR se referă la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv.

About Post Author