Acasă în Banat, premiu la Gala Societății Civile. Pentru proiectul cu mori de apă

mori de apă

Povestea morilor de apă din Banat și a celor care s-au dat peste cap pentru a le readuce la viață a impresionat, în acest an, la Gala Societății Civile. Asociația Acasă în Banat a primit, joi seară, premiul al treilea la categoria Artă și Cultură.

„Anul trecut am spart gheața și am reușit să intervenim la 12 mori de apa din Caraș-Severin. Am pus în funcțiune câteva mori, am dat la lopată, am săpat ierugi, am dat la mână țiglă, am tratat lemnul, am schimbat acoperișuri… am repornit apa la alte câteva mori. Am făcut-o. Iar acum vine și acest premiu. Pentru toti cei care au fost la Gârnic, la Pârvova sau la Șopotu Vechi. Pentru toți cei care au transpirat, au căzut în apă, s-au lovit cu ciocanul peste degete. Pentru toti cei care au făcut febra musculară, premiul ăsta e al nostru, al tuturor. Pentru că iubim morile de apă”, scrie, pe Facebook, Nicoleta Trifan, de la Asociația Acasă în Banat.

Proiectul continuă

Proiectul morilor de apă a continuat și în 2021, când, la Rudăria – Eftimie Murgu, au fost făcute alte intervenții. Luna aceasta a fost dat, de altfel, în folosință Traseul Morilor de Apă. Grație muncii voluntarilor care au răspuns la apelul Acasă în Banat, cele 22 de mori de la Rudăria pot fi găsite mai ușor, iar poveștile lor au acum o șansă în plus să treacă testul timpului.

Inițiat în anul 2002, Gala Societății Civile (GSC) este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. GSC este unul dintre principalii susținători ai reprezentanților sectorului non-profit, neguvernamental din România și un promotor al inițiativelor acestuia. La ediția din acest au putut participa proiecte implementate în 2019 – 2020, dar care au fost finalizate sau pentru care sunt prezentate activitățile și rezultatele cuantificabile și demonstrabile până în decembrie 2020.