A venit Inima Codrului, a plecat Doina. Povestea muralelor de festival

Inima Codrului

După nouă ani, Doina, „fata de la Plai”, a devenit amintire. Cea mai mare pictură murală din România la acea vreme a fost înlocuită de „Inima Codrului”. Decizia de „repictare” a fost luată, spun cei de la Codru Festival, deoarece vechea murală se deteriorase.

În centrul Timișoarei, pe calcanul Palatului Weiss, a vegheat orașul, timp de nouă ani, Doina, „fata de la Plai”. Murala, în 2013 cea mai mare din România, a fost realizată, în opt zile, de Nego și Lux HiF, adică Negoiță Cosmos și Andrei Drăgan. „Fata de la Plai” ilustra, spuneau la acea vreme organizatorii festivalului, „prezența rădăcinilor tradiționale în contemporaneitate”.

De câteva zile, Doina, peste care timpul a trecut nu în cel mai fericit mod posibil (dar asta este altă poveste), nu mai este. În locul ei a apărut „Inima Codrului”, o murală care promovează Codru Festival.

„Personajul feminin, desprins din frunzișul copacilor, învăluit de cântecul păsărilor și edificat, în același timp, de zidurile urbane, reprezintă «Inima Codrului» într-o scenă naturalistă plină de prospețime. Caracterizată de antagonismul descriptiv natural/urban, ea te invită, printr-un contact vizual pătrunzător, să o urmezi într-o călătorie suprarealistă prin verdele codrului, unde singura realitate dorită este sinteza dintre om și natură”, sună conceptul desenului

„Locul este ales pentru că e în inima orașului”

Noua murală a stârnit reacții amestecate. „Super! Felicitări! Toate clădirile vechi ar trebui pictat cu ceva frumos, reprezentativ” sau „Ce frumoase ar fi multe ziduri cu asemenea desene! Şi la Cluj am văzut ceva asemănător”, sunt comentarii pozitive.

„Alt perete nu se găsea în Timișoara, Doina era simbolul orașului de ceva timp ,trebuia poate restaurat. Trist, când ceva este frumos și voi îl distrugeți” sau „O pictură murală extrem de reușită, dar nu v-a durut sufletul când ați pictat peste frumusețea de odinioară, care era un mural reprezentativ pentru orașul Timișoara?”, sunt reacții din partea celor care nu sunt atât de încântați.

Cei de la Codru Festival explică simplu decizia de a selecta ca „pânză” același calcan al Palatului Weiss. „Locul este ales pentru că e în inima orașului. Murala «Inima Codrului» înlocuiește o altă pictură murală care a înfrumusețat orașul mai mulți ani, dar timpul și-a lăsat amprenta asupra ei. Ne dorim ca acțiunile noastre să aducă o pată de culoare în oraș, de care să se bucure toți timișorenii. Flaviu Roua a reușit asta”, ne-au precizat aceștia.

Festivalul Codru va avea loc în perioada 25 – 28 august, în Pădurea Bistra. Din line-up fac parte DubFX feat. Mr. Woodnote, Hooverphonic, Nneka, Kadebostany, Deliric X Silent Strike cu CTC & Muse Quartet, Macanache, Surorile Osoianu & Lupii lui Calancea, Implant pentru Refuz, Om la lună, Robin and the Backstabbers, Alexandrina, Alexandra Ușurelu, El Negro, Via Dacă, Jurjak, Melting Dice, Alex Super Beat, Gojira & Planet H feat. Psihotrop, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Florin Chilian, Pragu’ de Sus și Mrk & Mircea Ardelean și mulți alții.

About Post Author