3 milioane de lei pentru buget participativ, de la CJ Timiș. Se pot depune proiecte

bugetul participativ

A doua ediție de buget participativ derulat de Consiliul Județean Timiș a pornit oficial. Până la finele lunii mai, cei interesați pot depune proiecte. Suma alocată este de trei ori mai mare decât anul trecut.

Bugetul participativ este destinat celor care vor să se implice în luarea unor decizii care se referă la dezvoltarea comunității. Pot fi depuse propuneri de proiecte, care urmează să fie validate de o comisie. Cetățenii vor decide, prin vot public, proiectele care vor fi implementate de instituție. „Am simplificat pe cât posibil procesul, proiectele pot fi depuse online, dar am păstrat și posibilitatea de depunere fizică a acestora”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Proiectele trebuie să fie din domenii precum educație, sănătate, servicii sociale, mediu / protecția animalelor / ecologizare, urbanism și arhitectură, turism, infrastructură de stimulare a economiei, infrastructură IT și de telecomunicații. Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere pentru fiecare dintre domeniile de mai sus.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, până la epuizarea sumei prevăzute. Limita maximă a bugetului pentru un proiect propus este de 1,5 milioane de lei. Proiectele pot fi depuse până în 31 mai, prin e-mail, sau în format fizic, la registratura instituției.

Tot trei milioane de lei pune la bătaie pentru bugetul participativ și Primăria Timișoara. Au fost depuse peste 100 de proiecte, care sunt în evaluare. În luna iunie vor putea fi depuse contestații, iar în iulie proiectele selectare vor putea fi votate de cetățeni.