160 de oameni de la Salubrizare Timișoara SRL ies la curățenie din 14 martie. Cel puțin teoretic

sursa foto: Facebook / Primăria Timișoara
În zece zile, Salubrizare Timișoara SRL va ieși la curățenie pe străzile din Timișoara. Contractul cu noua firmă a fost aprobat de CL, care este și unicul acționar. Noua societate nu are utilaje proprii și va avea 251 de angajați.
Curățenia stradală din Timișoara va fi asigurată din 14 martie, când expiră contractul cu Bratner, de o firmă recent înființată și deținută de consiliul local. Plenul a aprobat, marți, „gestiunea directă ca modalitate de gestiune a serviciului public de salubrizare al Municipiului Timișoara”. Totul, pe o durată de cinci ani.
Liberalul Cosmin Tabără a cerut garanții că Salubrizare Timișoara SRL va putea ieși pe străzi imediat după expirarea contractului cu Brantner.
„Garanții nu aveți nici măcar dacă vă căsătoriți în lumea asta, dar bineînțeles că pentru asta muncim. Sunt optimist că vom avea utilaje pe stradă, când o să fie, în 13 – 14 martie. Cu siguranță nu vom prelungi contractul cu Brantner. Acum toată lumea trebuie să se mobilizeze și nu ne lăsăm opriți de nimeni pentru a face curățenie în oraș. Nimeni nu pleacă în concediu înainte să rezolvăm această chestiune care este prioritatea zero pentru întregul aparat de specialitate”, i-a răspuns primarul Dominic Fritz.
Câți angajați va avea noua firmă
Salubrizare Timișoara SRL a fost înființată la finele lunii ianuarie și va avea 251 de angajați, din care 80% vor munci pe străzi. Practic, 160 de oameni, împărțiți în opt echipe, se vor ocupa efectiv de măturat și spălat străzi, de golitul coșurilor de gunoi și deszăpezire. Lor li se adaugă 35 de șoferi pe utilaje.
Restul sunt directori, contabili și angajați la achiziții, comunicare, contabilitate, SSM, managementul calității, audit, control intern, IT, dispecerat sau secretariat. Noua societate va avea un capital de 35,4 milioane de lei. Ulterior, dacă AGA decide, Salubrizare Timișoara SRL se va putea transforma în orice altă formă juridică prevăzută de lege.
Noua firmă nu va avea timp să cumpere utilaje, așa că va fi nevoită să le închirieze. Unele, chiar de la Brantner.
***
Contractul de salubrizare stradală și deszăpezire încheiat între PMT și Brantner expiră în 13 martie. Inițial, acesta a fost încheiat în 2019, pe patru ani, pentru 86,61 milioane de lei, cu TVA. Înțelegerea fost prelungită în septembrie 2023, pe cel mult un an și jumătate, printr-o achiziție directă prin negociere. Suma propusă a fost de aproape 40 milioane de lei, fără TVA. În 2024, PMT a lansat o licitație pentru găsirea unui nou operator de salubrizare, contract care ar fi urmat să fie încheiat pe opt ani. Procedura a fost însă anulată după opt luni.