157 de milioane de lei de la Ministerul Culturii, pentru Capitala Culturală. Prin Asociația TM2023, nu Centrul de Proiecte

Capitala Culturală

157 de milioane de lei, de la bugetul Ministerul Culturii pentru TM2023. Aceasta este estimarea trecută în propunerea de buget pentru anul viitor. Partenerul MC este, potrivit aceluiași document, Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Exact structura pe care PMT n-o mai vrea asociată proiectului în acest moment.

În programul de guvernare, Ministerul Culturii includea, la obiective pe termen scurt, „implicarea autorităților centrale în pregătirea și derularea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Era vorba despre „alocarea de la bugetul de stat a finanțării prevăzute în cuantum de 30 milioane de lei pentru proiecte culturale prin Administrația Fondului Cultural Național și 138,78 milioane de lei prin transferuri către unitățile administrativ-teritoriale pentru obiectivele de investiții în infrastructura culturală”.x

Proiectul de buget de la Ministerul Culturii pentru 2022, așa cum a fost el făcut public, înainte să ajungă în parlament, include, într-adevăr, mulți bani pentru proiectul de TM2023. Este vorba despre credite de angajament: 144,13 milioane de lei, în credite de angajament, și 157,25 milioane de lei, credite bugetare. Partenerul pe care îl menționează MC în proiectul de buget este Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii.

Primăria Timișoara nu mai ia în considerare asociația

Problema este că, din punctul de vedere al Primăriei Timișoara, Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii nu mai este partenerul responsabil de proiect. Dominic Fritz, președinte al Consiliului Director de la TM2023, a anunțat încă de astă-vară că această structură nu va mai gestiona proiectul de capitală europeană. Totul s-a mutat la Centrul de Proiecte al PMT, unde există și o nouă echipă curatorială.

„Nu mi-am început mandatul cu ideea fixă că asociația nu-și mai are rostul. De aceea am și investit timp pentru a încerca să repunem asociația pe un făgaș mai bun, din păcate aceste încercări au eșuat (…) Vorbim acum de o tranziție care de acum încolo o să fie foarte clară (…) Am ajuns la concluzia că asociația nu mai poate fi garantul succesului”, spunea Fritz.

La Ministerul Culturii însă, autoritatea națională responsabilă pentru organizarea competiției în urma căreia Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii, această informație nu pare să fi ajuns încă.

Când va fi actualizată OUG 42

MC precizează totuși că, în luna ianuarie 2022, va fi actualizată, în sfârșit, faimoasa OUG 42 / 2019. Aceasta este, de fapt, „legea specială pentru programul de importanţă strategică TM2023 CEaC (OUG nr. 42/2019)”.

„Consecința directă a amânării titlului CEaC pentru orașul Timișoara este modificarea legislației financiare actuale de susținere din partea bugetului de stat a acțiunii CEaC la nivel național, programată prin legea de abilitare în luna ianuarie 2022”, scrie în același proiect de buget.

OUG 42 include următoarele obiective:

  • refuncţionalizare clădire din funcţiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcţiunea de spaţiu multicultural – 11,5 milioane de lei
  • reabilitare termică și reamenajare parțială nivel parter corpuri A1, A2 și B ale Palatului Culturii – 5,8 milioane de lei
  • reabilitare Cinema Victoria – 4,6 milioane de lei
  • reabilitarea clădirii din Piața Libertății 3
  • sediul Bibliotecii Județene Timiș – 8,7 milioane de lei
  • reabilitare Cinema Dacia – 6,3 milioane de lei
  • reabilitare și refuncționalizare imobil Filarmonica Banatul – 77,5 milioane de lei.

Până acum au început efectiv doar lucrările de la Centrul Multicultural Mărășești și cinematografele Victoria și Dacia. Documentația pentru modificarea OUG nr. 42/2019 e finalizată încă de la începutul toamnei.