Zoo Timișoara, planuri pentru 2023. Încă mai sunt animale de mutat

grădină zoologică

Zoo Timișoara nu va fi redeschisă, cel mai probabil, înainte de 2023, anul Capitalei Culturale Europene. Mai e însă mult de lucru până atunci, iar una dintre chestiunile nerezolvate este mutarea animalelor care sunt încă la Pădurea Verde.

În noiembrie 2020, primarul Dominic Fritz anunța închiderea Grădinii Zoologice de la Pădurea Verde. Se întâmpla imediat după moartea unui cerb care suferea de o boală digestivă și la puține săptămâni după ce niște câini vagabonzi uciseseră cangurii. Istoricul deceselor stranii de la Zoo Timișoara început, de fapt, în 2013, când una din cele două zebre s-a înecat în heleșteu. Fostul primar Nicolae Robu a devenit viral pe rețelele de socializare după ce spusese despre zebră că era… „hăbăucă”. Ulterior, o altă zebră a murit din cauza unei afecțiuni intestinale acute.

Planuri pentru 2023

„Grădina Zoologică trăiește pe un buget foarte mic, de subzistență. Nu există un management performant, iar îngrijirea animalelor nu este la standarde europene. Am luat decizia s-o închidem până avem un concept de dezvoltare local, investiții majore și putem s-o redeschidem ca zonă educativă, ca o grădină zoologică modernă, în care animalele și bunăstarea lor sunt pe primul loc”, declara, în noiembrie, primarul Fritz.

De atunci, cei de la PMT discută cu specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului. Cele două părți încearcă să pună la punct un plan de reamenajare a fostei Zoo, astfel încât animalele să aibă parte de condiții mult mai bune de trai. „Aș vrea să avem o grădină zoo modernă în 2023, în momentul când vom fi Capitală Culturală. Zoo Timișoara trebuie să fie spațiu de interacțiune și educație, care să ofere animalelor condiții de viață decente, iar vizitatorilor, un spațiu sigur în care să interacționeze cu animalele”, explică acum edilul șef.

Unde pleacă animalele

Până să se facă planuri și lucrări de modernizare, trebuie mutate, în condiții civilizate, animalele. „Primăria, în colaborare cu Federația Grădinilor Zoologice și Acvariilor din România, este în legătură cu grădini zoologice din țară și din străinătate, care și-au manifestat interesul de a prelua animalele, după ce se va încheia sezonul rece, iar condițiile meteo vor permite mutarea, cu riscuri minime pentru animale”, spun cei de la PMT.

Șarpele regal și pitonul sunt acum la USAB, iar alte animale mici s-au întors la cel care le dăduse în custodie la Zoo Timișoara. Cerbul lopătar, păunul, emu și gâștele canadiene merg la Craiova, ratonul, pisica sălbatică, cerbul carpatin și gâștele indiene vor fi găzduite la Ploiești, iar pecarii și macacul comun, la Pitești. Mai complicat puțin e cu urșii. Cu ajutorul Asociației Milioane de Prieteni „Liberty Sanctuary”, lor li s-a găsit loc la adăpostul din Veresegyhaz, Ungaria. Ar fi nevoie însă și de o hotărâre de consiliu local pentru mutarea lor. 

About Post Author