Ziua Sf. Ioan Botezătorul: cine nu se veselește azi va fi trist tot anul

ioan botezătorul

Ziua Sfântului Ioan Botezătorul încheie oficial sezonul sărbătorilor de iarnă, început în 6 decembrie, de Sfântul Nicolae. În jur de două milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în această zi.

Creștinii celebrează, în 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi de cinstire a celui care l-a botezat pe Hristos în Iordan. Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea lui s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus, fiind vestită lui Zaharia de îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu a crezut, legenda spune că Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pregătind lumea pentru primirea lui Mesia.

Dacă nu ești vesel azi, așa o să fii tot anul

Sfântul Ioan Botezătorul a murit decapitat din ordinul împăratului Irod. La acea vreme, era întemnițat în castelul de la Maherus, după ce îl mustrase pe Irod pentru traiul nelegiuit cu Irodiada, soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților, să ceară capul sfântului ca răsplată.

Această zi este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește de Sfântul Ioan va fi trist tot anul. Tradiția mai spune că este bine ca în dimineața acestei zile fiecare om să se stropească cu agheasmă nouă, ca să fie ferit de boli pe tot parcursul anului. După Sânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, peste 1,9 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul. Cei mai mulți se numesc Ioan, Ion, Ionuţ şi Ionel. Alţi sărbătoriţi se numesc Nelu şi Ionică. Femeile poartă cel mai des numele de Ioana, Ionela, Nela şi Ionelia.

About Post Author