20 ianuarie 2021

Zero empatie. Expoziția Tolerance 2020, furată pe jumătate din Piața Libertății/ FOTO

tolerance 2020

Toleranță? Respect față de cel de lângă tine? Dialog? Nu prea, cel puțin nu la Timișoara. Expoziția „Tolerance 2020 /Empatie în timp de pandemie” ajunge la final după furturi repetate ale afișelor. Ultimele, chiar înainte de alegeri, în plin centrul Timișoarei.

În 16 noiembrie, în Piața Libertății a fost deschisă expoziția „Tolerance 2020 / Empatie în timp de pandemie!”, marcând astfel Ziua internațională a toleranței decretată de ONU. Privește și înțelege, în Piața Libertății. Realizată de TypopassageTM și Mirko Ilić Corp (NY), ea a reunit peste 50 de afișe. „Dincolo de spectacolul vizual, scopul expoziției este acela de a reuni și de a conecta oamenii, dar și de a iniția dialogul extrem de necesar despre incluziune și toleranță. La Timișoara vor fi expuse în premieră cinci afișe realizate de graficieni români: Renata Mihaly (Baia Mare), Paula Rusu (București), Sorin Trăistariu (București), Benedek Levente și Alex Iliescu (Timișoara)”, spunea curatorul ei, Ovidiu Hrin.

Tolerance 2020: s-a furat un afiș la trei zile

Ce s-a întâmplat însă în cele mai bine două săptămâni cu această expoziție de afișe spune o poveste care vorbește despre orice. Dar nu despre toleranță, dialog sau incluziune. Perioada ei a coincis cu ultima parte a campaniei electorale.

„Prima «reacție» de ură și agresivitate îndreptată asupra expoziției a fost în social-media și a constituit probabil și focarul pentru toate cele care au urmat. Este vorba de un live josnic făcut în 20 noiembrie (la patru zile de la vernisaj) de către candidații PMP Timiș în frunte cu un «ofensat apărător al inocenței» Neamțu, care s-a folosit politic de conținutul expoziției pentru a crea vâlvă (…) Afișele hulite și intolerant comentate în live-ul politic mai sus menționat au fost apoi furate peste noapte (…)

Ne-a fost greu să nu reacționăm vehement la aceste întâmplări, dar nu ne-am dorit un potențial scandal, așa că am retipărit afișele furate, comandând preventiv încă 4 exemplare din fiecare. Intuiția a fost valabilă, deoarece în următoarele zece zile a urmat o luptă lipsită complet de onoare. Aceleași două afișe au fost furate, aproape la fiecare a treia zi, acțiune la care noi am răspuns de fiecare dată cu remontarea lor în expoziție. Aceste furturi au avut loc în 21, 25 și 28 noiembrie, peste noapte”, povestește acum Ovidiu Hrin.

Ultima noapte în care se poate fura

S-a trecut apoi la o altă fază. „În 2 decembrie, afișele nu au mai fost furate, ci au fost direct vandalizate cu spray. Este vorba despre aceleași două afișe care exprimau toleranța față de drepturile LGBTQ, ale artiștilor Tartakover și Benedek. În data de 5 decembrie, foarte aproape de finisaj, expoziția a fost pe jumătate descompusă, prin furtul a 24 de afișe din totalul de 58”, mai notează Hrin.

Toate acestea s-au petrecut în centrul Timișoarei, în condiții de pandemie, cu restricții de circulație în vigoare. Finalul e trist și, în actualul context postelectoral, nu lasă prea mult loc de interpretare. „Ne așteptam, sincer, la reacții din partea unui oraș conservator… Dar nu ne-am imaginat că asemenea furturi și vandalizări ar putea avea loc în centrul Timișoarei, cu restricții de circulație pe timp de noapte în vigoare, în mod repetat, cu timpul și uneltele potrivite pentru a opera la scară mare… Am fi dorit să vă anunțăm că este ultima zi în care se mai pot vedea afișele expoziției «Tolerance» în Piața Libertății. Probabil mai realist ar fi să spunem că este ultima noapte în care se mai pot fura afișe”, conchide curatorul expoziției. Ovidiu Hrin va merge să facă plângere la Secția 1 Poliție.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: