18 ianuarie 2021

Empatie în pandemie. Despre toleranță și noi, în Piața Libertății / FOTO

piața libertății

bsh

Luni, 16 noiembrie, e Ziua Internațională a Toleranței. Cât de toleranți suntem față de diversitatea celor de lângă noi? Mult sau puțin – depinde de cum ne vedem. Și (ne) putem vedea expoziția „Tolerance”, care stă deschisă trei săptămâni în Piața Libertății.

Ziua Internațională a Toleranței, 16 noiembrie, este o sărbătoare anuală instituită de Organizația Națiunilor Unite, pentru conștientizarea pericolelor intoleranței. „Empatie înseamnă să privești cu ochii altuia, să asculți cu urechile altuia și să simți cu inima altuia” – atât de simplu în cuvinte, dar atât de greu, de fapt, în practică.

La Timișoara se deschide, și în acest an ciudat, expoziția „Tolerance”. Prin forța unică a afișului, ea vrea să ne reamintească de ceea ce toți avem – sau ar trebui să avem – în comun: umanitatea. Sunt mesaje vizuale ale empatiei și toleranței, în afișe semnate de artiști din toată lumea. Inițiată în 2017 de graficianul newyorkez Mirko Ilić, colecția de eseuri vizuale pe tema toleranței a purtat până acum mesajul empatiei și înțelegerii în peste 40 de țări. Pe lângă Timișoara, expoziția Tolerance este deschisă și în Canada, Taiwan, Indonezia, Croația, Slovenia și Bosnia-Herzegovina.

Privește și înțelege, în Piața Libertății

Realizată de TypopassageTM și Mirko Ilić Corp (NY) expoziția reunește peste 50 de afișe. Dincolo de spectacolul vizual, scopul expoziției este acela de a reuni și de a conecta oamenii, dar și de a iniția dialogul extrem de necesar despre incluziune și toleranță. La Timișoara vor fi expuse în premieră cinci afișe realizate de graficieni români: Renata Mihaly (Baia Mare), Paula Rusu (București), Sorin Trăistariu (București), Benedek Levente și Alex Iliescu (Timișoara).

Alături de aceștia, printre autorii afișelor se numără Milton Glaser (SUA), Jianping He (China), Fons Hickmann (Germania), Istvàn Orosz (Ungaria), Michel Bouvet (Franța), Peter Bankov (Rusia / Republica Cehă), Niklaus Troxler (Elveția), Marian Bantjes (Canada), Grafprom Studio (Ucraina), Bob Gill (SUA), George Tscherny (SUA), Ed Fella (SUA), Marshall Arisman (SUA).

Afișele pot fi privite, cu respectarea măsurilor de distanțare, în Piața Libertății, între 16 noiembrie și 7 decembrie. Expoziție realizată de TypopassageTM, cu sprijinul Mirko Ilić Corp (NY), Beta – Bienala de arhitectură Timișoara și Azero București. Curatori: Mirko Ilić și Ovidiu Hrin.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: